Naționala de fotbal a Moldovei va juca 2 amicale cu San Marino și Gibraltar

Naționala de fotbal a Moldovei va juca 2 amicale cu San Marino și Gibraltar

Naționala de fotbal a Moldovei, în plină campanie a Ligii Națiunilor, se pregătește pentru confruntările cu Andorra și Malta, miza fiind promovarea în Liga C a competiției. Totuși, în această perioadă, selecționata noastră are programate și două meciuri amicale cu echipe mult mai slab cotate, cum sunt San Marino și Gibraltar. Partida cu San Marino deja a avut loc, la 10 septembrie, meci în care tricolorii s-au impus cu 1-0. Unii suporteri s-au întrebat de ce jucăm cu echipe slabe? Răspunsul îl aflăm de la Dragoș Hîncu, vicepreședintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), responsabil de echipele naționale.

Întrebare: În contextul pregătirilor pentru confruntările din Liga Națiunilor, naționala Moldovei are programate meciuri amicale cu San Marino și Gibraltar. De ce ați ales adversari atât de modești?

Răspuns: San Marino și Gibraltarul sunt singurele echipe disponibile pentru confruntări în această perioadă din cauza programului competițional din Liga Națiunilor. Liga D este împărțită în două grupe, fiecare cu câte trei echipe, nu patru, precum sunt Ligile A, B sau C. În D1 avem San Marino, Gibraltar și Liechtenstein, iar în D2 – Moldova, Andorra și Malta.

Liechtenstein are deja programate meciuri oficiale. Pe 8 septembrie au jucat împotriva Gibraltarului, iar pe 18 noiembrie vor întâlni San Marino. Astfel, noi am avut ocazia să jucăm amicalul cu San Marino pe 7 septembrie, când Liechtenstein era deja ocupat. Iar pe 19 noiembrie vom disputa amicalul cu Gibraltar, în timp ce Liechtenstein va juca cu San Marino, cu o zi înainte. Formatul competiției ne-a lăsat doar aceste două selecționate ca opțiuni pentru amicale.

Întrebare: Dar noi am fi putut, teoretic, să ne refuzăm de aceste amicale?

Răspuns: Nu, nici într-un caz. Aceste date sunt stabilite de UEFA și sunt obligatorii pentru toate echipele. Respectiv, noi am fost, într-un fel obligați să jucăm cu aceste echipe.

Întrebare: Că tot am menționat meciurile oficiale, Moldova a debutat cu dreptul în actuala campanie a Ligii Națiunilor.

Răspuns: Da. Campania a început excelent, cu o victorie împotriva Maltei pe 7 septembrie. Scorul de 2-0 reprezintă un rezultat important care ne oferă încredere pe parcursul competiției. De asemenea, UEFA a desemnat golul lui Caimacov unul dintre cele mai frumoase din prima etapă a Ligii. Asta demonstreză că jucătorii noștri au talent și potențial.

Întrebare: Și amicalul cu San Marino ne-a adus o nouă victorie.

Răspuns: Da, a fost un meci dificil, care ne-a demonstrat cât de importantă este concentrarea pe teren. Fiecare moment de neatenție poate schimba cursul jocului, însă am reușit să rămânem focusați și să obținem victoria cu 1-0. Este întotdeauna important să câștigăm, chiar și în meciurile amicale, deoarece astfel ne consolidăm încrederea în forțele noastre.

Întrebare: Datorită celor 2 victorii din luna septembrie Moldova a urcat trei poziții în clasamentul FIFA. Suntem pe locul 149. Atât de sus nu am mai fost din octombrie 2015. Ce înseamnă acest lucru pentru selecționata noastră?

Răspuns: Această urcare este o recunoaștere a victoriilor obținute în ultimii 2 ani și jumătate. Știm cu toții că este mai ușor să cazi decât să revii. După ultimele 2 victorii am urcat doar trei poziții, deoarece am avut meciuri cu adversari mai slabi. Urcările semnificative în clasamentul FIFA vin atunci când reușești victorii împotriva echipelor mult mai bine clasate.

Întrebare: Obiectivul a rămas același, calificarea în Liga C a Ligii Națiunilor?

Răspuns: Desigur. Nici nu poate fi alt obiectiv decât acesta: calificarea în Liga C. Eu cred în echipă, cred în băieți și cred că ei își vor îndeplini obiectivul propus.

Share