GALERIE FOTO//  „INFOINVENT 2017”: Cea mai mare expoziție de invenții din Republica Moldova

GALERIE FOTO// „INFOINVENT 2017”: Cea mai mare expoziție de invenții din Republica Moldova

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a desfășurat, în perioada 15-18 noiembrie, Expoziția Internațională Specializată „INFOINVENT”, în incinta Pavilionului Central al Centrului Internațional de Expoziții ,,Moldexpo”. Vă propunem un material amplu despre cum s-a desfășuat în acest an Expoziția, ce discuții a purtat conducerea AGEPI, dar și cine sunt cei mai buni inventatori.

Cea mai mare expoziție de invenții din Republica Moldova 

Cea de-a XV-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT” a fost organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei (AȘM), Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic (AITT) și CIE „Moldexpo” și cu susținerea Oficiului European de Brevete (OEB). La expoziție au participă aproape de 100 de instituții și întreprinderi, tineri creatori și inventatori din Republica Moldova, România, Portugalia, Croația, Cehia, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia, Maroc, Indonezia etc., care prezintă la standurile expoziționale aproximativ 400 de invenții, produse/servicii inovative și creative, proiecte inovaționale și de inovare și de transfer tehnologic etc. Lucrările participanților au fost expuse la 5 compartimente: invenții, soiuri de plante și design industrial; produse și servicii inovative; proiecte de inovare și de transfer tehnologic; creația tinerilor și industrii creative. În cadrul expoziției s-au desfășurat și un program adițional de manifestări, care cuprinde conferințe, seminare și ateliere de lucru.

1.1_0

Relațiile de colaborare AGEPI-OEB

Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan a avut o întrevedere cu delegația Oficiului European de Brevete (OEB), condusă de Directorul Principal pentru cooperare europeană și internațională OEB, François-Régis Hannart. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre stadiul de colaborare bilaterală între AGEPI și OEB, inclusiv realizarea Programului bienal de acțiuni comune între oficii pentru perioada 2016-2017. Părțile au discutat și despre implementarea în Republica Moldova a sistemului de validare a brevetelor europene. De asemenea, au fost identificate direcțiile prioritare de colaborare bilaterală dintre oficii pentru următoarea bienală. Întâlnirea s-a finalizat cu angajamentul AGEPI și OEB de a consolida relațiile de cooperare bilaterală în vederea dezvoltării sistemului național de protecție a invențiilor și ajustării la standardele europene în domeniu.

4_1

Rolul important al inovațiilor și al proprietății intelectuale în dezvoltarea țării

AGEPI a organizat Conferinţa Inovaţională Internațională: „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”. La eveniment au participat reprezentanți ai Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, Oficiului European de Brevete (OEB), precum și reprezentanți ai Oficiilor de Proprietate Intelectuală din România, Georgia și Muntenegru care își vor împărtăși experiența proprie în domeniul protecției și promovării inovațiilor ca forță motrică de dezvoltare a unei economii bazate pe cunoaștere. La conferință inovațională au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor și organizaţiilor ce activează în sfera cercetare, inovare și învățământ superior, rezidenţi ai parcurilor ştiinţifico-tehnologice și incubatoarelor inovaţionale, experți în domeniul proprietăţii intelectuale, precum şi reprezentanți ai mediului de afaceri.

Astfel, în cadrul celor patru sesiuni tematice au fost discutate și evidențiate diverse aspecte privind rolul proprietății intelectuale și al inovațiilor în sporirea competitivității industriilor și serviciilor, accentul fiind pus pe unele domenii importante ale economiei naționale: sectorul tehnologiilor informaționale, sectorul agro-industrial etc. Au fost prezentate studii de caz în domeniul dat, care au drept rezultat promovarea unor produse și servicii competitive pe piață, care îmbunătățesc calitatea vieții cetățenilor.

De asemenea, au fost discutate subiecte ce țin de contribuția inovațiilor și proprietății intelectuale la dezvoltarea regională și crearea de noi locuri de muncă, politicile de dezvoltare regională și utilizare eficientă a sistemului național de proprietate intelectuală, iar participanții la Conferință au avut posibilitatea unică de a se familiariza cu experiența Austriei, Georgiei, Republicii Moldova, dar și cu activitatea desfășurată de OMPI în acest domeniu.

O atenție aparte a fost acordată mecanismelor de susținere a activității inovaționale și de transfer tehnologic, schimbului de bune practici privind rolul statului în încurajarea creativității și activității inovaționale, inclusiv prin intermediul instrumentelor financiar-creditare. Au fost evidențiate mecanismele de stimulare a creativității la nivel corporativ, constrângerile și barierele întâlnite de mediul de afaceri, în special din sectorul ÎMM, în procesul de implementare a inovațiilor și transferul de tehnologii și căile de depășire a acestora, care au drept scop final ameliorarea competitivității economiei naționale. A fost prezentată politica de stat și metodele aplicate în Franța și în țările mai mici din Europa de Vest în domeniul promovării inovării, precum și experiența Republicii  Moldova în acest domeniu.

Una din sesiunile Conferinței a fost dedicată subiectelor ce țin de rolul oficiilor de proprietate intelectuală și a altor instituții publice în promovarea cunoștințelor și ridicarea gradului de informare a diferitor categorii de cetățeni în domeniul dat, încurajarea creativității și formarea unui comportament inovațional activ al antreprenorilor, în special din sectorul ÎMM; programe de instruire a tinerilor antreprenori și manageri în scopul formării unei culturi inovative și a unui mediu inovațional matur în societate etc.

50d35b20-fcc7-4868-9955-b04cf4454195

Reprezentanții Oficiului de Proprietate Intelectuală din Muntenegru, în vizită de lucru la AGEPI

Pe 17 noiembrie curent, Directorul general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Lilia Bolocan a avut o întrevedere cu Delegația Oficiului de Proprietate Intelectuală din Muntenegru (OPIM), condusă de Directorul interimar OPIM, Valentina Radulović. Întâlnirea a avut drept scop consolidarea relațiilor bilaterale dintre AGEPI și OPIM, inclusiv prin intensificarea schimburilor de experiențe și practici, stabilirea unor contacte directe între specialiștii celor două oficii dar și susținerea reciprocă în cadrul organizațiilor internaționale și regionale de profil. În cadrul întâlnirii, au fost identificate, de asemenea, direcțiile prioritare ale colaborării dintre AGEPI și OPIM în domeniul dezvoltării și consolidării sistemelor naționale de protecție a proprietății intelectuale.

6_0

Atelier de lucru privind informația de brevet și sistemul de validare

AGEPI, în parteneriat cu Oficiul European de Brevete (OEB), a organizat un Atelier de lucru privind informația de brevet și sistemul de validare. Evenimentul a avut loc în Pavilionul central al Moldexpo, acolo unde se desfășoara cea de-a XV-a ediție a Expoziției  Internaționale Specializate „INFOINVENT”. La Atelier au fost prezenți participanții, specialiști în domeniul proprietății intelectuale și vizitatorii expoziției. Specialiștii AGEPI au prezentat sursele de informare și documentare în domeniul proprietății intelectuale, în special a invențiilor, bazele de date naționale și internaționale în domeniu, familiarizând participanții la Atelier, prin exemple practice, cu cele mai simple și utile modalități de documentare. Un interes deosebit a trezit platforma „Panorama de brevet”, o aplicație creată și gestionată de AGEPI despre invenții, inventatori și brevetele înregistrare în Republica Moldova pe cale națională și internațională, care permite realizarea unor cercetări tematice și analitice în informația de brevete.

1_3

Cele mai valoroase invenții și inovații, premiate în cadrul Expoziției „INFOINVENT”

Cea de-a XV-a ediție a Expoziției Internaționale Specializate „INFOINVENT”, organizată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), și-a desemnat câștigătorii. Festivitatea de premiere a avut loc pe 17 noiembrie, la Moldexpo. Astfel, cele aproape 400 de lucrări expuse la standuri au fost apreciate de Comisia de experți și Juriul Internațional al expoziției cu următoarele distincții: medalii de aur – 129, medalii de argint – 72 și medalii de bronz – 55. De asemenea, invențiile prezentate au fost apreciate cu trofee, cupe, diplome și mențiuni speciale atât de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cât și de partenerii naționali, dar și cu mențiuni speciale de către instituțiile internaționale prezente la eveniment.

16_0

Experții proiectului UE și-au împărtășit experiența în cadrul expoziției ,,INFOINVENT”

Experții proiectului finanțat de UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova și-au împărtășit experiența în domeniul proprietății intelectuale, a inovațiilor și industriilor creative în cadrul celei de-a XV-a ediții a Expoziției Internaționale Specializate ,,INFOINVENT”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 15 – 18 noiembrie, la Chișinău. Una din manifestările Expoziției a fost și Conferința Inovațională Internațională „Proprietate Intelectuală – Inovații – Calitatea Vieții”, unde experții proiectului european au participat alături de reprezentații organizaţiilor ce activează în sfera cercetare și inovare.

3_1_0

Mihaela Rotari

Share