Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” – 75 de ani de la fondare
Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” a sărbătorit, la data de 6 decembrie 2015, printr-un concert festiv cea de-a 75-a aniversare de la fondarea instituției. Evenimentul a avut loc la Filarmonica Națională “Serghei Lunchevici” în prezența profesorilor, părinților, elevilor actuali, dar și a foștilor discipoli, precum și a publicului admirator, anunță serviciul de presă al Ministerului Culturii.
Printre oaspeții de onoare a fost și ministrul în exercițiu al Culturii Monica Babuc care a adus felicitări Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” cu ocazia frumoasei aniversări, urând profesorilor și elevilor succes în continuare și asigurându-i că serviciile lor aduse culturii naționale și universale sunt apreciate aici și oriunde în lume. “Să ne mândrim și să fim siguri că nu suntem cea mai săracă țară din lume, pentru că pe această palmă de pământ nasc întotdeauna atâtea talente încât poporul nostru va dăinui în veci”, a subliniat oficialul în mesajul său. Pentru contribuție substanțială la dezvoltarea învățământului muzical de performanță, meritul deosebit în formarea specialiștilor de înaltă calitate, au fost acordate diplome de onoare ale Ministerului Culturii directorului Liceului-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, violonistei și profesoarei de vioară Galina Buinovschi, precum și altor cadre didactice care activează la această instituție.
În cadrul concertului mai mulți discipoli și colective ale Liceului au interpretat piese din creația marilor compozitori A. Vivaldi, W.A. Mozart, I. Brahms, G. Enescu, C. Porumbescu ș.a.
Liceul-Internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, iniţial Şcoala de Muzică de zece ani, a fost fondat în anul 1940 sub egida Conservatorului de Stat din Chişinău. În anul 1946 a fost elaborat şi adoptat Regulamentul instituţiei, care prevedea constituirea a trei secţii instrumentale de specialitate – pian, instrumente cu coarde, instrumente aerofone de lemn şi de alamă; crearea secţiei de disciplini de cultură generală și organizarea procesului de studii – individual la specialităţi şi pe clase la obiectele teoretice muzicale şi generale.
Mulţi dintre absolvenţii Liceului au devenit personalităţi marcante ale ţării printre care Serghei Lunchevici, Anna Strezev, Eugen Doga, Vasile Iovu, Constantin Rusnac, Ion Josan, Ştefan Petrache, Ion Aldea-Teodorovici, Maria Codreanu, Aurelian Dănilă, Marian Stârcea și mulți alții.
Dintre promoţiile mai recente de absolvenţi ai Liceului au obţinut deja performanţe deosebite, fiind premianți ai multiplelor concursuri naționale și înternaţionale de prestigiu: Iurie Mahovici, Anatol Lapicus, Ilian Gârneţ, Ilona Stepan, Ion Buinovschi, Alexandru Timofeev, Marcel Comendant ș.a. Absolvenţii Liceului-Internat Republican de Muzică „C. Porumbescu” sunt profesori ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Colegiului de Muzică „ Stefan Neaga”, ai altor licee de muzică din țară. Aceștia sunt și membri ai celor mai vestite formaţii muzicale din țară precum orchestra Teatrului de Operă şi Balet, Filarmonica Naţională, orchestra Companiei Teleradio Moldova, orchestra “Lăutarii”, iar alţii duc faima şcolii departe de hotarele țării.
Mihaela Rotari