Licențierea – un motor de dezvoltare a fotbalului
Activitatea de licențiere în cadrul Federației Moldovenești de Fotbal de fapt este un proces de evaluare a conformității cluburilor de fotbal față de cerințele licenței. Cerințe formulate de specialiștii de nivel internațional, angajați de UEFA, care reprezintă cele mai bune experiențe acumulate până în prezent. Cerințele licențierii asigură uniformitatea abordărilor aplicate în organizarea, construcția și dezvoltarea cluburilor de fotbal, și au menirea să ajute ca industria fotbalului din toate țările să activeze și evolueze cât mai sincronizat.
În genere, licențierea este unul din motoarele mari de dezvoltare a cluburilor profesioniste de fotbal și a industriei fotbalistice în ansamblu. Misiunea mare a licențierii e susținerea progresului și dezvoltării cluburilor profesioniste de fotbal, inclusiv identificarea următorilor pași în dezvoltare în circumstanțele economice și sociale complicate din prezent. În acest sens managementul FMF asigura specialiștilor antrenați în procesul de licențiere activități de instruire și schimb de experiență, prin care se aduc în Moldova cele mai avansate experiențe și cele mai eficiente practici fotbalistice. Fotbalul doar aparent rămâne neschimbat. În realitate fotbalul evoluează permanent și industria fotbalului poate fi cu îndrăzneală inclusă în lista industriilor social-economice, care se schimbă cel mai intens.
Procedura de licențiere e concentrată pe 6 dimensiuni: Dimensiunea sportivă: presupune evaluarea programului de dezvoltare a fotbalului, inclusiv și în special pe direcția copii și juniori; Dimensiunea responsabilitate socială: concentrată pe egalitatea socială, pe protecția mediului, combatere discriminării și alte aspecte de ordin social; Dimensiunea infrastructură: axată pe evaluarea conformității infrastructurii necesare pentru activitatea fotbalistică, inclusiv și în special condițiile de antrenament; Dimensiunea personal: presupune evaluarea existenței personalului calificat necesar; Dimensiunea legală: presupune evaluarea respectării tuturor cerințelor legale de către clubul de fotbal; Dimensiunea financiară: presupune evaluarea sustenabilității financiare a clubului, inclusiv capacitatea clubului de a achita salariile fotbaliștilor, antrenorilor și întregului staf de angajați.
În procesul licențierii identificăm problemele sistemice care le confruntă cluburile moldovenești de fotbal în activitatea lor. Aici e cazul să constatăm că fotbalul profesionist moldovenesc există datorită unor entuziaști pasionați de fotbal, care investesc în fotbal resursele proprii fără să aștepte recuperarea lor. Dar tot aici e și problema mare – stabilitatea financiară a cluburilor profesioniste este cea mai mare problemă și piedică în dezvoltarea sustenabilă fotbalului național. O derivată din deficitul acut de stabilitate financiară este deficitul acut de infrastructură necesară pentru dezvoltarea fotbalului.
Anume aceste două probleme sunt afectează prezentul și amenință perspectivele fotbalului profesionist în Moldova. Dar sursa principală a amenințărilor pentru fotbalul moldovenesc este deficitul de stabilitate financiară confruntat de cluburile profesioniste de fotbal, și dificultățile în identificarea surselor sustenabile de finanțare în contextul economic actual.
Deficitul de stabilitate financiară reprezintă o amenințare directă la adresa integrității competițiilor. Echipa FMF, înțelege aceste amenințări și întreprinde constant măsuri sporite de monitorizare și prevenire – fotbalul competitiv e neapărat cinstit.
Tot deficitul de stabilitate al cluburilor profesioniste de fotbal este motivul central de pierdere a talentelor tinere de fotbal. Tinerii talentați au un nivel redus de încredere în capacitatea cluburilor din Moldova de a-și îmbunătăți puterea financiară și găsesc în afara țării oportunități mai sigure și atractive. Fotbalul moldovenesc nu reușește să beneficieze de talentele pe care le educă – de fapt pierdem cele mai strălucite talente. Azi fotbalul moldovenesc este un donator de talente pentru industriile fotbalistice mai puternice financiar. Pe lanț, pierderea sistemică a talentelor compromite dezvoltarea sustenabilă a cluburilor profesioniste de fotbal din Moldova și, prin urmare afectează competitivitatea campionatelor naționale. În consecință, acest lanț de probleme devine piedica cea mare în atragerea investițiilor sustenabile în fotbalul moldovenesc profesionist. Un cerc închis de probleme, care e nevoie de-l întrerupt. Și soluții există.
Nu în ultimul rând, pierderea sistemică a talentelor și competitivitatea compromisă a campionatelor naționale au un impact nu bun asupra percepției țării – în special în rândul tinerilor, a următoarei generații. Acest impact trebuie să ne determine să ajutăm cluburile profesioniste de fotbal să găsească cât mai curând soluții eficiente de finanțare sustenabilă și să le punem în aplicare. Proiecțiile de viitor ale echipei FMF ne spun că, în orizontul de 4 – 5 ani de finanțare sustenabilă și suficientă, cu un management competent și actualizat – o mare parte dintre cluburile profesioniste de fotbal din Moldova vor acumula un nivel suficient de notorietate și putere comercială, așa încât să poată pretinde la parteneriate cu nume mari din practic toate direcțiile de activitate economică.
Ion Poalelungi
Manager responsabil de licențierea cluburilor
Președinte al Comitetului de clasificare a centrelor de pregătire copii