Liceenii din Sângerei au fost informați despre activitatea Serviciului Fiscal

Liceenii din Sângerei au fost informați despre activitatea Serviciului Fiscal

Inspectoratul Fiscal de Stat Sângerei, în vederea dezvoltării civismului fiscal prin atitudine responsabilă și de echitate a contribuabililor privind plata impozitelor și taxelor, a desfășurat săptămâna trecută 3 lecții cu elevii claselor a XII-a ale L.T. ,,Olimp” din or. Sângerei.

Liceenii au fost familiarizați cu părțile componente ale Sistemului bugetar al RM, modalitatea de constituire a Bugetului Public Național, care impozite și taxe se integrează nemijlocit în acest sistem și elementele caracteristice pe categorii de impozite și taxe.

Totodată, o atenție deosebită a fost acordată noțiunii de ,,Bon fiscal”, din care aproximativ 30% sunt impozite și reprezintă contribuția noastră la bugetul de stat din momentul solicitării acestuia. Un alt subiect abordat – Ce presupune munca ,,la negru” și salariul ,,în plic”, care sunt efectele negative și consecințele suportate de către angajați.

Liceenilor li s-a comunicat despre înființarea Serviciului Fiscal de Stat, numărul de inspectori încadrați în acest serviciu, care este misiunea acestuia, care pot fi condițiile ca loc de muncă pentru viitorii angajați și dispunerea de întreaga gamă de servicii electronice.

În același context, IFS Sângerei, potrivit agendei de lucru săptămânale, a efectuat controale fiscale prin metoda verificării operative la agenți economici-persoane juridice, în rezultatul cărora au fost depistate încălcări pentru neprezentarea la prima cerere a documentelor necesare organului fiscal și vor fi aplicate sancțiuni fiscale în sumă de 25 mii de lei, inclusiv au fost întocmite 3 procese-verbale contravenționale, valoarea contravențională supusă amendării constituind 3 mii de lei.

Au fost întocmite 89 ordine incaso, drept rezultat s-a încasat suma de 81 mii de lei și au fost ridicate mijloace bănești în numerar de la agenți economici în cuantum de 52 553,06 lei.

Doina Secrieru

Share