La ce boli eşti expus, în funcţie de înălţimea ta. Risc mare de cancer dacă ai…
Înălțimea este în mare măsură determinată genetic, dar în ultimele decenii, înălțimea copiilor și a adulților a crescut constant în întreaga lume. La maturitate, copiii sunt aproape întotdeauna cu mult mai înalți decât părinții lor. Cea mai mare creștere în înălțime, în ultimele decenii, se înregistrează în Țările de Jos. Bărbații olandezi sunt acum cu 20 de centimetri mai înalți decât în urmă cu 150 de ani.
Înălțimea favorizează declanșarea unor boli
Potrivit oamenilor de știință, înălțimea are un impact important asupra mortalității cauzate de anumite boli comune, indiferent de masa de țesut adipos. „Datele epidemiologice arată că o creștere cu peste 6,5 cm în înălțime mărește riscul de mortalitate cardiovasculară, dar scade riscul de cancer“, a declarat Matthias Schulze, de la Institutul German de Nutriție.
Cercetătorii spun că creșterea înălțimii corpului este un marker al supraalimentației în produse bogate în calorii, în timpul diferitelor etape de creștere.
Oamenii înalți, sensibili la insulină
Printre alte consecințe ale creșterii în înălțime se numără și sensibilitatea organismului la acțiunea insulinei, influențând astfel pozitiv metabolismul lipidelor. Noile date ale oamenilor de știință arată că oamenii înalți sunt mai sensibili la insulină și au un conținut scăzut de grăsime în ficat, ceea ce poate explica riscul lor mai mic pentru bolile cardiovasculare și diabet de tip 2.
Aceste constatări se potrivesc cu datele publicate care sugerează că oamenii înalți au o protecție relativă împotriva tulburărilor metabolismului lipidic. Cu toate acestea, ei nu sunt lipsiți de posibilitatea de a face anumite tipuri de cancer, în special cancer de sân, de colon și melanom, deoarece creșterea celulară este activată permanent, au declarat cercetătorii.
www.realitatea.net