Judecătorii au hotărât care este statutul cimpanzeilor în raport cu oamenii

Judecătorii au hotărât care este statutul cimpanzeilor în raport cu oamenii

O curte de apel din New York a respins o acțiune depusă în instanță de către apărătorii cimpanzeilor, prin care doreau ca primatele să beneficieze de aceleași drepturi ca oamenii și să aibă posibilitatea de a trăi în libertate.

Judecătorii din capitala statului New York, Albany, au refuzat să lărgească definiția legală a persoanei, chiar dacă asociația „Nonhuman Right Project” a cerut ca cimpanzeii aflați în prezent în captivitate în orașul american să fie relocați într-un sanctuar pentru animale și unde să trăiască până la sfârșitul vieții.

Decizia instanței vine după ce, în luna octombrie, militanții au explicat în faţa Curţii de Apel că cimpanzeii au aceleaşi caracteristici ca şi oamenii şi că ar trebui, din acest motiv, să fie recunoscuţi ca „persoane legale” şi să beneficieze de aceleaşi drepturi fundamentale.

„Un cimpanzeu nu este o persoană care poate să beneficieze de drepturile şi de protecţia garantate de habeas corpus”, au afirmat judecătorii în decizia pronunţată joi, informează AFP.

Habeas corpus stipulează, în legislaţiile anglo-saxone, dreptul fundamental de a nu fi închis fără a fi judecat.
În luna aprilie, profesorul Steven Wise împreună cu asociația Nonhuman Rights Project au intentat un proces în numele unui cimpanzeu pe nume Tommy și astfel a devenit prima primată non-umană care dă în judecată un om în încercarea de a-și câștiga propria libertate. El trăiește într-o cușcă minusculă din ciment, într-un parc de rulote, iar fiecare zi este o adevărată încercare.

De asemenea, asociația mai luptă și pentru alți trei cimpanzei, Kiko, Hercules şi Leo.

Kiko, care aparţine unui particular, a devenit surd după ce a fost utilizat pe platourile de filmare ale unui lungmetraj din franciza „Tarzan”, iar cazul său a fost examinat marţi în faţa unui tribunal din Rochester. Hercules şi Leo trăiesc într-un centru de cercetare din Long Island.

„Spre deosebire de fiinţele umane, cimpanzeii nu au nicio datorie, nu sunt supuşi niciunei responsabilităţi sociale şi nu pot fi consideraţi responsabili, din punct de vedere legal, pentru faptele lor”, au explicat judecătorii newyorkezi. În consecinţă, cimpanzeii nu pot să pretindă aceleaşi drepturi ca oamenii”, au adăugat judecătorii în decizia lor.

Share