Istoria fotbalului. 50 de ani de la victoria cu Dinamo Kiev
Pe 9 mai 1974, echipa Nistru (atuala Zimbru) Chișinău a obținut una dintre cele mai răsunătoare victorii din istoria sa. Pe stadionul Republican din capitală, cu scorul de 1-0 a fost învinsă celebra Dinamo Kiev a lui Valeri Lobanovski, formație care peste un an câștiga Cupa Cupelor și Supercupa Europei.
În toamna anului 1973, când Nistru Chișinău lupta și obținea promovarea în Liga Superioară (prima divizie valorică) a campionatului Uniunii Sovietice, la timona echipei Dinamo Kiev a fost instalat tânărul (pe atunci avea 35 de ani) antrenor Valeri Lobanovski, cel care avea să aducă formației ucrainene faima internațională.
Pe 9 mai 1974, în cadrul etapei a 5-a a celei de-a XXXVI ediții a campionatului URSS, moldovenii urmau să se confrunte cu formația din Kiev. Dinamo era considerată favorită nu numai a meciului în cauză, ci și a competiției în general, pe care, în final, avea să o câștige.
În componența kievenilor evoluau 9 (!) jucători din selecționata sovietică: Evgheni Rudakov, Victor Kolotov, Vladimir Muntean, Leonid Bureak, Vladimir Onișcenko, Oleg Blohin, etc.
În primele 4 etape dinamoviștii au obținut 3 victorii (printre echipele învinse se număra și campioana en-titre, Ararat Erevan), o remiză și cu 7 puncte la activ (pentru victorie atunci se acordau 2 puncte), alături de Dnepr Dnepropetrovsk, se afla în fruntea clasamentului.
Nistru a început și ea bine campionatul. Debutanta a învins pe teren propriu echipa Karpatî Lvov, 1-0, a remizat în deplasare cu Zenit Leningrad (în prezent, Sankt Petersburg) și Zarea Voroșilovgrad (în prezent, Lugansk), în ambele cazuri, 1-1, și a peirdut pe teren străin, la Dnepropetrovsk, 0-2. Cu 4 puncte acumulate chișinăuienii ocupau locul 9 din 16 participante.
Până la acea confruntare adversarele s-au întâlnit în cadrul campionatului URSS de 16 ori. Ucrainenii au obținut 7 victorii, moldovenii – 3, încă șase meciuri s-au încheiat nedecis. Golaverajul era favorabil oaspeților: 30-19.
Înaintea partidei Valeri Volostnîh (a susținut pentru chișinăuieni doar în campionatul URSS 354 de meciuri) într-un cadru festiv a transmis banderola de căpitan pe care a purtat-o în perioada 1967-1973 lui Anatoli Rîbac.
Pe parcursul zilei de 9 mai 1974 la Chișinău a plouat abundent. La începutul partidei mai bine s-au acomodat cu condițiile atmosferice gazdele. Au șutat periculos Igor Nadein și Valeri Pavlov. Spre finalul primei reprize s-au activizat și oaspeții, dar șuturile atacanților Oleg Blohin și Vladimir Onișcenko au fost respinse de Vladimir Carev.
Și în partea a doua a meciului moldovenii au jucat organizat și cu o mai mare dăruire. Ei au dominat și la mijlocul terenului. Eroul partidei a devenit Rudolf Atamalean. El a intrat pe teren în minutul 65 când l-a înlocuit pe Nicolai Mihailov și deja peste 5 minute a marcat golul victoriei după ce a fructificat o pasă a lui Evgheni Piunovschi.
Nistru Chișinău – Dinamo Kiev 1-0 (0-0).
A marcat: Atamalean (70).
9 mai 1974. Chișinău. Stadion: Republican. Spectatori: circa 23.000.
Au artitrat: Constantin Smirnov, Iuri Iakobson (ambii din Leningrad), Pavel Kazakov (Moscova).
Cartonaș galben: Veremeev.
Nistru: Vladimir Carev, Nicolai Tabaciuc, Vladimir Crasnov, Anatoli Rîbac (căpitan), Vladimir Gosperschi, Vladimir Filimonov (73, Gheorghi Tegleațov), Vladimir Constantinov, Valeri Pavlov, Evgheni Piunovschi, Nicolai Mihailov (65, Rudolf Atamalean), Igor Nadein.
Antrenor: Victor Corolcov.
Dinamo Kiev: Evgheni Rudakov, Valeri Zuev, Victor Matvienko, Mihail Fomenko, Stefan Reșko, Vladimir Troșkin, Anatoli Șepeli (46, Leonid Bureak), Vladimir Onișcenko, Victor Kolotov (căpitan), Vladimir Veremeev, Oleg Blohin.
Antrenori: Valeri Lobanovski, Oleg Bazilivici.
Victoria a declanșat o nebunie pe străzile capitalei. Toata lumea era fericita. Din amintirile lui Vladimir Țincler aflăm că „mii de suporteri au inundat bulevardul central al Chișinăului scandând «Нистру» – раз, «Нистру» – два, «Нистру» – Кубок УЕФА!» (din rusă: Nistru – unu! Nistru – doi! Nistru – Cupa UEFA). Asemenea entuziasm am mai văzut o singură dată, peste mulți ani când naționala Moldovei antrenată de Ion Caras a învins Țara Galilor în preliminariile CE-1996”.
După victoria cu Dinamo Kiev a apărut și sloganul: „Cel mai hâtru moldovean, e Rudik Atamalean!”.
Cu regret, la finalul sezonului Nistru n-a reușit să-și păstreze locul în prima divizie valorică a fotbalului sovietic cu toate că a învins și o altă favorită a campionatului, Spartak Moscova.
Iar Dinamo Kiev în 1974 a realizat „eventul”, câștigând campionatul și Cupa URSS. După cum am amintit deja, peste un an, ucrainenii au devenit primii reprezentanți ai Uniunii Sovietice care au cucerit o cupă europeană, Cupa Cupelor (3-0, în finală cu Ferncvaros Budapesta), precum și Supercupa UEFA (1-0 și 2-0, cu Bayern Munchen), iar Oleg Blohin a fost desemnat cel mai bun fotbalist al Europei, fiind premiat cu „Balonul de Aur” de revista „France Football”.