Încheierea sezonului de biatlon 2023-2024: Medalie pentru Moldova și consolidarea selecționatei

Încheierea sezonului de biatlon 2023-2024: Medalie pentru Moldova și consolidarea selecționatei

Prin ultima etapă a Cupei mondiale IBU din Canada, s-a încheiat sezonul de biatlon 2023-2024. În ansamblu, Republica Moldova și-a păstrat pozițiile în clasamentul final: bărbații și-au îmbunătățit poziția cu 1 punct, clasându-se pe locul 21 (în sezonul 2022-2023, se aflau pe poziția 22), femeile s-au mutat pe locul 23, ceea ce, la fel, le garantează cota pentru următorul sezon.

„Bineînțeles, starurile noastre Alina Stremous, Pavel Magazeev și Maxim Macarov ar fi putut să-și consolideze și pozițiile proprii, și poziția selecționatei în clasamentul final. Cu regret, sportivii au fost bolnavi și înainte de Campionatul Mondial, și în timpul acestuia, ceea ce ne-a afectat un pic pozițiile. Cu toate acestea, echipa a reușit totuși să finalizeze sezonul destul de sigur – în anul curent, Moldova are argintul Alinei Stremous la Campionatul European. Pentru țară, aceasta este o victorie, deci, sezonul de biatlon 2023-2024 a fost totuși unul reușit!”, a concluzionat Dmitrii Torner, Președintele Federației de Biatlon din Republica Moldova.

Reamintim că la 24 ianuarie 2024, la Campionatul European de Biatlon din Osrblie (Slovacia), biatlonista noastră Alina Stremous a câștigat medalia de argint la cursa individuală pe distanța de 15 km. Astfel, Alina și-a repetat succesul din anul 2022, de la Campionatul European din Germania, unde, la fel, a cucerit argintul în cursa individuală și aurul în cursa de urmărire pe distanța de 10 km.

Printre realizările sezonului 2023-2024 poate fi menționată finalizarea cu succes a selecției de calificare și evoluarea juniorilor moldoveni la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru Tineret din Gangwon (Coreea de Sud). Anul acesta, la jocurile olimpice a fost prezentă, pentru prima dată, cea mai numeroasă echipă din istoria biatlonului moldovenesc – țara noastră a fost reprezentată de cinci sportivi tineri.

Pentru următorul sezon 2024-2025, selecționata Moldovei își propune să-și îmbunătățească pozițiile și să se includă în clasamentul general TOP-20. Acest lucru va permite participarea echipei compuse din 4 bărbați și 4 femei în ștafeta de la Jocurile Olimpice de Iarnă 2026.

O altă noutate este faptul că tinerii noștri sportivi Victor Șendrea, Iulian Luchin – discipolii Nadejdei Bria – vor participa în componența selecționatei naționale. „În următorul sezon, îi vom vedea la Cupa IBU. Acest lucru ne va permite să „întinerim” selecționata noastră și să asigurăm continuitatea generațiilor în biatlonul moldovenesc”, a menționat Dmitrii Torner, Președintele Federației.

În următorul sezon 2024-2025, selecționata Moldovei intenționează să participe la toate competițiile – Campionatul Mondial IBU, Campionatul European și toate etapele Cupei IBU. În acest scop, Federația va înnoi echipamentul și va îmbunătăți dotarea tehnică.

Din luna aprilie, atleții se vor antrena conform unor programe individuale, cu antrenori personali. Primele cantonamente vor avea loc la începutul lunii iulie, în Pokljuka (Slovenia). Totodată, Federația preconizează să înnoiască echipa de antrenori.

În cadrul pregătirilor pentru sezonul 2024-2025, sportivii vor participa și la competițiile regionale și internaționale de biatlon de vară.

Share