Încălzirea cu biomasă începe în primăvara 2015. Iată care vor primele instituții beneficiare!

Încălzirea cu biomasă începe în primăvara 2015. Iată care vor primele instituții beneficiare!

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat astăzi la testarea primei instalaţii de încălzire pe bază de biomasă. Evenimentul a avut loc în incinta întreprinderii unde sînt confecţionate aceste cazane, cu ajutorul unor ingineri aduşi din Japonia.

Noile instalaţii, ce vor fi produse în cadrul proiectului „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”, urmează să ajungă în 25 de şcoli şi grădiniţe din ţară, pînă în primăvara anului 2015, scrie Moldpres.

Prim-ministrul Iurie Leancă a menţionat că prin realizarea unor astfel de proiecte se vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă din comunităţile rurale din Republica Moldova. „Acest grant va schimba viaţa şi activitatea a 25 grădiniţe şi şcoli din ţară. Cel mai important este că prin aceste noi tehnologii se va schimba viaţa spre bine la aceste instituţii şi eu mereu spun că educaţia de calitate este o prioritate a Guvernului. Acest proiect contribuie la procesul de transformare, modernizare, crearea unor condiţii cît mai bune pentru copii. Prin aceste echipamente moderne, ne permitem să vedem ce înseamnă energie regenerabilă, ne permite să reducem dependenţa de resursele energetice convenţionale”, a precizat Premierul.

La fel, pentru a asigura instituţiile cu combustibil de calitate va fi construită o uzină de producere a peletelor. Şeful Executivului a adus mulţumiri Guvernului nipon pentru disponibilitatea de a ajuta oamenii din satele noastre să aibă o viaţă mai bună. Este vorba despre un grant, în valoare de 12 milioane de dolari, iar majoritatea echipamentului provine de la întreprinderile nipone mici şi mijlocii.

Proiectul „Utilizarea eficientă a combustibilului solid din biomasă”, realizat cu sprijinul Japoniei, are drept scop promovarea sistemelor de încălzire cu produse din biomasă, ceea ce va reduce semnificativ costurile de energie, va dezvolta sistemele de încălzire durabilă şi va încuraja întrebuinţarea energiei regenerabile.

Proiectul se încadrează în prevederile Strategiei Energetice 2020, care prevede utilizarea biomasei ca fiind o direcţie de importanţă prioritară.

Maria Roșca

Share