În SUA fără vize: mituri și realitate

În SUA fără vize: mituri și realitate

Deţinătorii pașapoartelor moldovenești, rusești și românești pentru a călători în SUA au nevoie de viză. Este o realitate pe care ar trebui să o recunoaştem. Cu toate acestea, există cîteva excepții care permit posesorilor pașapoartelor rusești  vizitarea Americii fără vize.

 Între Rusia și SUA este în vigoare regimul de vize, ceea ce implică perfectarea obligatorie a vizelor de intrare. Pentru a obţine acest document (viza) trebuie să prezentaţi la consulat un set mare de documente, care ar dovedi lipsa intențiilor de imigrare și care va avea, de asemenea, un anumit termen de validitate.

 Deţinătorul unui pașaport rusesc, care nu are planuri de a rămîne în SUA ilegal, e în măsură de a-şi dovedi capacitatea de plată și scopul călătoriei sale, obține o viză cu ușurință. Contrar zvonurilor populare, rata refuzurilor este acum relativ scăzută. Dacă în anul 2007 aceasta constituia – 10%, deja peste doi ani – 5%, iar de atunci, acest indicator nu s-a schimbat. Rusia este printre ţări-lidere de „furnizare” a turiştilor, totodată, piața rusă, înregistrînd cea mai rapidă creștere. Ca urmare, circa 95% din permisele de intrare eliberate pentru trei ani și mai mult de o treime din solicitanți primesc vizele fără un interviu.

 Totodată, o serie de acorduri guvernamentale între Rusia și Statele Unite ale Americii permit vizitarea SUA şi fără vize, dar în aceste cazuri este vorba de teritorii limitate și alte condiții. În special, unul din teritoriile Statelor Unite, care se află în partea de vest a Oceanului Pacific – Insula Guam – le permite deţinătorilor de paşapoarte ruseşti intrarea fără vize pe teritoriul insulei, cu şedere de pînă la 45 de zile. Între timp, insula are statutul de teritoriu neîncorporat în SUA (adică nu este parte a țării) și nu puteţi călători de aici într-un alt stat din SUA fără viză. Cu toate acestea, înainte viza pentru Guam era perfectată anume la consulatele SUA, inovarea fără vize datînd doar din anul 2012.

 Acum, din 17 iulie 2015, pot vizita SUA fără viză indigenii din Ciukotka, itinerariul fiind limitat, doar în Alaska. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Regiunii Autonome Ciukotka, Comisia Regională a Strîmtorii Bering din Statele Unite ale Americii a declarat despre disponibilitatea sa de a elibera o fişă de însoţire la pașaportul locuitorilor băştinaşi, în baza acordului dintre Rusia şi SUA din anul 1989. Acest document poate fi eliberat numai persoanelor băştinaşe care locuiesc pe ambele părți ale frontierei ruso-americane și care au rude aici. Fişa de însoţire a pașaportului e o confirmare a faptului că cetățeanul este rezident al regiunii desemnate în Acord (pentru partea americană aceasta este Alaska, iar pentru partea rusă – Ciukotka). Călătorind în zona indicată, persoana trebuie să aibă asupra sa pașaport național și această fişă de însoţire. Viza SUA în acest caz, nu este necesară, fişa de însoţire poate fi perfectată la birourile Comisiei Regionale a Strîmtorii Bering. În zonele teritoriale stabilite ale altei ţări, rezidenții din Ciukotka și Alaska se pot afla nu mai mult de 90 de zile. În cazul în care doriţi să vizitaţi alte regiuni ale SUA va trebui să vă perfectaţi viza ca de obicei.

 Această practicănu este nouă: un sistem similar funcționează şi pentru locuitorii din regiunea Kaliningrad, în ceea ce privește regiunile de frontieră din Polonia (și invers). În loc de viză, ei pot solicita o așa-numită cartelă de „mic trafic de frontieră„, care oferă dreptul de a vizita țara vecină fără viză. În acest caz, sînt, de asemenea, definite strict atît durata șederii, cît și posibilităţile de vizitare a teritoriului, iarlimite, în ce priveşte numărul de călătorii, nu au fost impuse.

 Titluri precum „SUA a anulat vizele” nu trebuie să inducă în eroare pe nimeni. SUA mențin regimul de vize cu Rusia, anulînd vizele numai pentru cei mai apropiaţi vecini ai lor și pe un teritoriu limitat.

Sursa: viza.md

Share