Igor Armaș s-a retras de la Naționala Moldovei

Igor Armaș s-a retras de la Naționala Moldovei

Căpitanul Naționalei Moldovei Igor Armaș și-a anunțat retragerea de la echipa reprezentativă a Moldovei imediat după meciul de aseară cu Israel, 1-2.  

Igor Armaș se află pe locul 4 în clasamentul all-time al prezențelor la Națională. A îmbrăcat tricoul tricolorilor moldoveni de 73 de ori şi a marcat 5 goluri. Două dintre acestea au adus victoria selecţionatei noastre cu rezultatul de 1-0. Ambele au fost în partide cu Andorra, în 2016 şi 2019.

Igor Armaș s-a născut la Căuşeni, unde a făcut primii paşi în fotbal. În 2001 vine la Chişinău, la Școala Tânărului Fotbalist Zimbru.

Spre sfârșitul sezonului 2003-2004, antrenorul Serghei Sîrbu îl include în lotul echipei a doua a clubului Zimbru, care evolua în Divizia „A”. La 29 mai 2004, la nici 17 ani, în minutul 76 al meciului cu Maiak Chirsova, a debutat la Zimbru-II, înlocuindu-l pe Dumitru Mazca. Meciul a fost câştigat de Zimbru cu 5-0. Şi în următorii doi ani avea să joace la juniori şi la Zimbru-2. În 2005-2006 devine jucător de bază la echipa a doua, joacă regulat şi reuşeşte şi primul gol. În întâlnirea cu Moldova-03 Ungheni înscrie un gol în victoria cu 7-0.

În primăvara lui 2007 este promovat la prima echipă. La 7 matrtie a intrat pe teren în partida cu rivala Sheriff Tiraspol, în fața a 4500 spectatori. Atunci a primit şi primul cartonaş galben în Divizia Naţională. Jocul tânărului fundaş a lăsat o impresie bună şi apare în lot tot mai des.

Este chemat la naţionala de tineret a ţării unde a debutat la 2 februarie 2007 în amicalul cu selecţionata României, pierdut de băieţii noştri cu 0-2. La echipa adversă jucau Cheşeru, Bicfalvi, Stancu, Neagu şi Tătăruşanu, fotbaliști care mai târziu au devenit vedete ale fotbalului de peste Prut.

În 2008, Igor Dobrovolski îl convoacă în premieră la Naționala Republicii Moldova. Pentru prima dată a îmbrăcat tricoul Naţionalei pe 28 mai, în amicalul de la Tiraspol cu Armenia, scor 2-2.

Primul gol pentru Zimbru l-a înscris în ultima etapă din toamna lui 2008, când a punctat în înfrângerea cu Academia, 2-3. A fost şi ultimul meci din carieră la Zimbru. Este desemnat cel mai bun apărător din campionatul intern în acel sezon.

Pleacă în Suedia la Hammarby, unde a jucat în 2009. Aici a fost desemnat de suporteri „cel mai bun fotbalist al echipei”.

Urmează transferul în Rusia, unde a evoluat timp de şapte ani la Kuban Krasnodar. Conform presei, suma treansferului a fost de circa 600 de mii de euro. A debutat în Rusia pe 28 martie 2010 în partida cu Avangard Kursk. Primul gol la Kuban l-a marcat în poarta echipei Volgari-Gazprom Astrakhan pe 9 iulie, în etapa a XX-a.

Kuban, cu Armaş în lot, promovează în prima divizie valorică a Rusiei. La sfârşitul sezonului a primit din partea clubului premiul Fair-Play. Cu această formaţie a debutat în Liga Europei. La 24 octombrie 2013 a intrat pe teren în confruntarea cu Swansea, 1-1, primind un cartonaș galben în minutul 41. La 28 noiembrie a fost titular şi cu Sankt Gallen, scor 4-0. Ultimul meci în Liga Europei l-a jucat pe 12 decembrie, cu Valencia, 1-1. La Kuban a disputat 155 de partide (109 în Premier Liga), în care a marcat de 5 ori.

În 2017 se transferă la Anji Makhachkala, de unde ajunge ulterior la formaţia ilhoveană FC Voluntari. A debutat în Campionatul României la 16 septembrie 2018 în meciul cu Politehnica Iaşi, scor 0-1.  A marcat primul gol pentru Voluntari pe 19 octombrie a aceluiași an, în minutul 22 al disputei cu formația Concordia, scor 4-0.

Evoluțiile bune de la Voluntari îl readuc la echipa națională, unde după numărul de selecţii se află pe locul 4 în clasamentul all-time. A îmbrăcat tricoul tricolorilor moldoveni de 73 de ori şi a marcat 5 goluri. Două dintre acestea au adus victoria selecţionatei noastre cu rezultatul de 1-0. Ambele au fost în partide cu Andorra, în 2016 şi 2019.

În anul 2019 suporterii moldoveni l-au desemnat cel mai bun fotbalist al anului, iar Federația Moldovenească de Fotbal i-a acordat premiul „Simpatia publicului”.

„Dacă am primit acest premiu, înseamnă că am făcut ceva corect în viaţă şi în fotbalul moldovenesc”, a declarat Armaş, căpitanul selecţionatei Republicii Moldova din 2019 până în prezent.

Doina Secrieru

Share