Iată ce s-a întâmplat la frontieră la schimbul dintre ani!

În perioada 29 decembrie 2014 – 04 ianuarie 2015, fluxul persoanelor care au traversat frontiera de stat a constituit aproximativ 236 mii, iar traficul mijloacelor de transport a înregistrat un flux de circa 40 mii unităţi. Potrivit datelor deținute la nivelul Poliției de Frontieră atât fluxul de persoane, cât și cel al mijloacelor de transport a scăzut în comparație cu perioada 22 – 28 decembrie 2014 (322 mii traversări persoane și 64 mii unități de transport), cauzele fiind condițiile meteo nefavorabile, sistarea activității mai multor puncte de trecere din cauza blocării căilor de acces spre acestea, dar și unele defecțiuni tehnice ale bazei de date a autorităților de frontieră ucrainene.

În rezultatul desfăşurării activităţilor specifice în zona de competenţă, angajaţii Poliției de Frontieră, în perioada 29 decembrie 2014 – 04 ianuarie 2015, au depistat şi reţinut 60 de persoane care au încălcat legislaţia frontalieră şi migraţională a Republicii Moldova, după cum urmează:

– 9 persoane pentru încălcarea regimului zonei de frontieră și a regimului în punctele de trecere;
– 2 persoane pentru prezentarea documentelor contrafăcute, falsificate și străine;
– un caz de trecere ilegală peste frontiera de stat a bunurilor materiale;
– 19 cetăţeni străini pentru depășirea regulilor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova;
– 29 de persoane aflate în conflict cu legea și 2 unități de transport date la consemn au fost reținute în punctele de trecere a frontierei, urmare a schimbului de informații.

În perioada de referință, cele mai active puncte de trecere, în care au fost înregistrate cele mai multe persoane sunt:

OTACI – 50 184
LEUȘENI- 39 452
AEROPORT- 35 996
SCULENI – 21 536
VĂLCINEȚ- 11 617
CRIVA – 11 023
GIURGIULEȘTI-10 742

Din diferite motive legale, la 64 de persoane nu le – a fost autorizată trecerea frontierei de stat, dintre care 56 – la ieşirea din țară. Cauzele pentru care nu a fost permisă traversarea frontierei rămân prezentarea documentului de călătorie nevalabil sau cu termenul expirat, lipsa actelor necesare trecerii hotarului etc. La fel, în perioada vizată , la 14 cetățeni moldoveni nu le-a fost autorizată intrarea în Federaţia Rusă, iar în UE a fost limitată intrarea pentru 4 conaționali.

Maria  Roșca

Share