Guvernul RM va acorda un ajutor material de 1 mln. lei familiilor eroilor SMURD

Guvernul RM va acorda un ajutor material de 1 mln. lei familiilor eroilor SMURD

În privința accidentului aviatic al SMURD din raionul Cantemir, organele de forţă au anunţat că echipele de anchetă din România au sosit deja în Moldova şi sunt implicate în investigaţii. Premierul a anunţat, în cadrul ședinței de ieri că, la următoarea şedinţă de Guvern se va aproba decizia de a acorda un ajutor material, în valoare de 1 milion lei, familiilor eroilor care au căzut la datorie.

Totodată, la Guvern a fost discutată situaţia creată în legătură cu ploile abundente din ultimele zile, pagubele provocate de intemperii şi măsurile întreprinse pentru prevenirea riscurilor inundaţiilor.

Premierul a menţionat că ajutorarea oamenilor care au avut de suferit din cauza calamităţilor trebuie să fie principala preocupare a autorităţilor, după care urmează rezolvarea celorlalte probleme generate de ploile abundente. Pavel Filip a cerut prezentarea informaţiilor veridice privind situația digurilor și a măsurilor care se întreprind în vederea consolidării lor pentru a preveni pagubele şi eventualele situaţii de criză.

În acelaşi timp, Premierul a solicitat Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale să ia legătura cu partea română și să vadă cum Republica Moldova poate sprijini statul vecin, care se confruntă cu o situaţie dificilă din cauza calamităţilor naturale. „Partea română ne-a ajutat în repetate rânduri, uneori chiar cu prețul de vieților omenești, tragedia de ieri fiind o amintire dură a acestui fapt”, a spus Pavel Filip.

Responsabilii pe domenii au raportat despre situaţia actuală, pagubele înregistrate, riscurile existente şi măsurile întreprinse pentru remedierea acestora. Conform datelor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, pe teritoriul Republicii Moldova, nu s-au înregistrat victime umane, iar drumurile naţionale au fost deja curăţate şi sunt accesibile. Cele mai multe precipitaţii s-au înregistrat în regiunea de sud şi centru a ţării. În perioada 31 mai – 3 iunie a.c, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut 2 norme lunare de precipitaţii, cauzând astfel suprasaturarea solului cu apă. În unele regiuni, din cauza umidității prea mari, sunt posibile alunecări de teren, situaţia fiind în permanenţă monitorizată, iar autorităţile pregătite să intervină, la necesitate

Autorităţile au mai informat că starea digurilor de protecţie este una satisfăcătoare, iar nivelul de acumulare a apei nu prezintă pericol de inundaţie. Totodată, Premierul Pavel Filip a cerut autorităţilor să se mobilizeze şi să dea dovadă de maximă vigilenţă în gestionarea Celulei de criză instituite.

„Vă mulţumesc pentru felul în care aţi acţionat până acum, dar vă cer ca, până nu încetează ploile şi nu depăşim această situaţie, nimeni să nu se relaxeze. Activăm în continuare în regim non-stop”, a subliniat Prim-ministrul.

Doina Secrieru

Share