
Grassroots. Finalele turneelor „Guguță” și „Speranța” se joacă astăzi
Astăzi, 27 mai, micii fotbaliști din întreaga țară se vor înfrunta în finalele turneelor școlare „Guguță” și „Speranța”, competiții care au adunat în acest sezon sute de elevi pasionați de fotbal. După luni de meciuri intense desfășurate în regiunile Nord, Centru, Sud și Est, cele mai bune echipe au ajuns în ultimul act al competiției, unde vor lupta pentru trofeele ediției 2024/25. Evenimentul se desfășoară pe stadionul Zimbru din Chișinău. Confruntările din cadrul celor două turnee vor fi difuzate live pe site-ul fmf.md. Reamintim că turneele sunt organizate de Federația Moldovenească de Fotbal, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării și cu Direcțiile de Învățământ raionale și municipale.
Pentru ambele turnee, echipele calificate în faza finală vor fi împărțite, prin tragere la sorți, în două grupe a câte trei formații. În prima fază, acestea vor evolua în sistem de grupă, urmând ca la final primele clasate din fiecare grupă să se întâlnească în marea finală. În același timp, echipele clasate pe locul doi vor disputa finala mică.
Echipele care s-au calificat în faza finală a turneului „Guguță”:
Regiunea NORD:
IP LT ”M. Eminescu” mun. Bălți
IP LT ”M. Sadoveanu” or. Ocnița
Regiunea CENTRU:
IP LT ”B.P. Hașdeu” sat. Olănești, r-ul Ștefan Vodă
IP LT ”Mihail Kogălniceanu” mun. Chișinău
Regiunea SUD:
IP LT „Ion Creangă” or. Cahul
Regiunea EST:
Complexul-Gimnaziul Nr. 12 or. Tiraspol
Echipele care s-au calificat în faza finală a turneului „Speranța”:
Regiunea NORD:
IP LT „M. Costin” din or. Floreşti
IP Gimnaziul ”Efim Josanu” s. Ciulucani, rn. Telenești
Regiunea CENTRU:
IP Gimnaziul „Anton Bunduchi” Buțeni, r-ul Hîncești
IP Gimnaziul Șerpeni, r-ul Anenii Noi
Regiunea SUD:
Gimnaziul „M.Tanasoglo” s.Chirsova, UTA Găgăuzia
Regiunea EST:
Școala secundară Blijnii Hutor.
Turneele fotbalistice școlare „Guguță” și „Speranța” au ca scop principal promovarea unui mod sănătos de viață în rândul tinerilor și popularizarea fotbalului pe tot teritoriul Republicii Moldova. Competițiile urmăresc antrenarea elevilor în practicarea sistematică a exercițiilor fizice, în general, și a fotbalului, în special, contribuind astfel la fortificarea sănătății fizice și mentale a copiilor și adolescenților. Totodată, acestea stimulează interesul elevilor pentru implicarea activă în activitățile sportive extracurriculare organizate în instituțiile de învățământ preuniversitar. Un alt obiectiv important este cultivarea spiritului de fair-play și formarea unei identități sportive proprii pentru fiecare instituție de învățământ participantă.