Fenomen astronomic inedit ce apare o dată la 8.000 de ani (video)

Fenomen astronomic inedit ce apare o dată la 8.000 de ani (video)

Pasionaţii de astronomie pot studia în această perioadă a anului cometa descoperită în august 2014 de australianul Terry Lovejoy. Cel mai probabil va putea fi revăzută peste 8.000 de ani.

Cometa C / 2014 Q2 a fost descoperită de astronomul amator australian Terry Lovejoy în august 2014 în constelaţia Puppis (constelaţie din emisfera sudică introdusă de către astronomul francez Nicolas Louis de Lacaille în secolul al XVIII-lea). În limba latină, Puppis înseamnă „pupa”), având magnitudinea aparentă m = +15. Q2 este o cometă cu perioadă orbitală lungă (de aproximativ 11500 ani).

Nu este prima dată când vine în interiorul Sistemului Solar. Deoarece planetele produc perturbaţii uşoare la această apariţie în Sistemul Solar, orbita ei se va modifica puţin, astfel încât în viitor va reveni în aproximativ 8.000 de ani. “Conform previziunilor iniţiale, nu era de aşteptat ca ea să devină atât de strălucitoare.

Dacă în decembrie 2014 avea magnitudinea m = +5 (vizibilă cu ochiul liber în condiţii bune de cer), va ajunge la mijlocul lunii ianuarie 2015 la magnitudinea m = +4,1. Pe 7 ianuarie cometa (localizată în partea nordică a constelaţiei Eridanus) va trece cel mai aproape de Pământ la o distanţă de 0,47 UA (70 milioane km). Pe 30 ianuarie cometa Lovejoy va ajunge la periheliu la o distanţă de 1,29 UA de Soare”, a explicat profesorul Ioan Adam, preşedintele Asociaţiei Astonomice “Sirius” – Club UNESCO.

Coama cometei are o strălucire verde provenită de la moleculele de carbon diatomic (C2) fluorescente în radiaţia ultravioletă a Soarelui. În plus cianul (CN) adaugă o lumină violet, dar ochii noştri sunt destul de insensibili la violet.

În schimb, coada ionică a cometei (coada de gaz) este colorată în albastru. Culoarea provine din fluorescenţa ionilor de monoxid de carbon (CO +). Cometa C / 2014 Q2 produce foarte puţin praf (în comparaţie cu spectaculoasele comete Hale-Bopp / 1997 şi C / 2011 W3). În primele zile din ianuarie 2015, observatorii ar trebui să caute cometa care trece prin constelaţia Lepus, la sud de constelaţia Orion.

Cometa Lovejoy C / 2014 Q2 poate fi observată la circa 13 grade (la miezul nopţii) deasupra orizontului sudic. Cei care vor să încerce observaţii vizuale, trebuie să aibă în vedere că lumina Lunii interferează cu observaţiile pentru următoarele două săptămâni (pe 5 ianuarie /ora 06:53 – Lună Plină, iar pe 13 ianuarie /ora 11:46 – Luna la Ultimul Pătrar).

Pentru localizarea şi observarea cometei prin telescop, trebuie utilizată efemerida pusă la dispoziţie de Minor Planet Center. În luna februarie cometa îşi va continua deplasarea spre nord între Andromeda şi Perseu, urmând să treacă aparent foarte aproape de Polaris la sfârşitul lunii mai, când ar trebui să aibă din nou o strălucire foarte slabă.

adevarul.ro

Share