Experți naționali vor evalua implementarea PNADO

Experți naționali vor evalua implementarea PNADO

Consiliul Europei şi Organizaţia Naţiunilor Unite au acceptat solicitarea Ministerului Justiției și Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de a acorda asistență necesară experților naționali pentru evaluarea independentă a implementării Planului Naţional de Acţiuni în Domeniul Drepturilor Omului (PNADO) 2004-2008 şi PNADO 2011-2014.

Despre aceasta s-a discutat astăzi în cadrul unor unei ședințe publice privind evaluarea acestor Planuri de acțiuni, care au avut loc la Ministerul Justiției. La discuții au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale responsabile de realizarea obiectivelor prevăzute de Plan, dar şi consultanţi naţionali selectaţi pentru evaluarea PNADO 2004-2008 şi PNADO 2011-2014.

În cadrul şedinţei, participanții au abordat subiecte ce țin de:
–       nivelul de comunicare între autoritățile publice centrale și autoritățile publice locale în procesul de elaborare, implementare şi monitorizare a PNADO;
–       impactul implementării PNADO din perspectiva autorităţilor responsabile de punerea în aplicare a acestuia;
–       punctele forte/punctele slabe ale PNADO 2004-2008 şi PNADO 2011-2014;
–       atragerea în procesul de elaborare, implementare şi monitorizare a autorităților publice locale de nivelul I şi nivelul II;
–       acoperirea financiară a documentelor de politici, în mod special a PNADO, precum şi capacitatea APL-urilor şi APC-urilor de estimare a costurilor necesare pentru implementarea PNADO;
–       aspectele importante pentru îmbunătăţirea procesului de elaborare, monitorizare şi implementare a viitorului PNADO, care urmează a fi elaborat ca urmare a evaluării independente de către experţii naţionali a PNADO 2004-2008 şi PNADO 2011-2014.

De menționat că rezultatele înregistrate de Republica Moldova la capitolul drepturile omului au fost apreciate de către Consiliul Europei, în contextul discuțiilor privind liberalizarea regimului de vize.

PNADO 2011-2014 este un act de politici publice aprobat prin Hotărârea Parlamentui nr. 90 din 12.05.2011. Documentul vine să asigure implementarea unei politici unice în domeniul drepturilor omului de către instituţiile statului în colaborare cu reprezentanţii societăţii civile. Scopul PNADO este de a remedia situaţia în domeniul drepturilor omului prin identificarea problemelor şi formularea continuă a priorităților.

Maria Roșca

Share