Corina Fusu: Cea mai mare provocare pentru 2016 pentru noi este revizuirea și aprobarea…

Corina Fusu: Cea mai mare provocare pentru 2016 pentru noi este revizuirea și aprobarea…

Ministrul Educației Corina Fusu a participat, la 28 aprilie, la cea de-a VII-a ediţie a ICT Summit, considerat cel mai important forum din Republica  Moldova în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, în deschiderea panelului despre IT pentru educație(ICT4 Education), Corina Fusu a menționat: ”Ministerul Educației a elaborat un plan de acțiuni complex, care determină direcțiile prioritare și acțiunile premergătoare în implementarea cu succes a tehnologiilor informaționale în procesul educațional precum asigurarea instituțiilor de învățământ cu minimum necesar de echipamente digitale, îmbunătățirea competențelor digitale ale elevilor, studenților și  cadrelor didactice, creșterea disponibilității conținuturilor educaționale în limba română, inclusiv a softurilor educaționale. Cea mai mare provocare pentru 2016  pentru noi este revizuirea și aprobarea Concepției Sistemului Informațional Automatizat al Educației în conformitate cu noul Cod al Educației”.

Totodată, ministra a precizat că anul 2015 a fost unul cu multe rezultate. În urma unor proiecte susținute de Agenția Coreeană pentru Cooperare Internațională, 40 de instituții de învățământ din republică au fost dotate cu clase multimedia și zece instituții au beneficiat de un laborator digital de fizică. De asemenea, mai multe instituții au primit seturi de robotică. Pe parcursul următorilor 3 ani, 450 de computere vor fi acordate cu titlul de donație, de către Agenția Coreeană”. Cu suportul financiar al aceleiași agenții, Ministerul Educației a dezvoltat un portal informațional educațional în cadrul Proiectului ”Smart Classroom”. Acesta va servi pentru toți cetățenii Republicii Moldova drept platformă de informare  cu privire la reformele din sistemul educațional și inițiativele educaționale din ţară şi de peste hotare.

Angela Prisăcaru, reprezentant al Ministerului Educației, a prezentat situația instituțiilor de învățământ la capitolul dotare și pregătire pentru predarea tehnicilor digitale și informaționale, precizând că Ministerul își propune să reducă raportul dintre numărul de elevi și numărul de calculatoare în școală de la 65 de elevi per calculator în prezent, la 20 de elevi pe viitor.

ICT4 Education a adus în prim plan Strategia e-Educație și a pus în discuție viziunea Ministerului Educației asupra utilizării celor mai noi instrumente și  tehnologii.

La eveniment au mai participat lideri ai industriei TIC, reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, ai mediului academic, parteneri de dezvoltare, investitori, experţi din ţară şi de peste hotare care au informat publicul despre implementarea soluţiilor şi inovaţiilor TIC în educaţie şi impactul acestora asupra eficientizării procesului de instruire şi dezvoltării de către elevi a abilităţilor TIC.

Ediţia a VII-a Moldova ICT Summit este organizată de către Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, sub patronajul Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Proiectul de Competitivitate al USAID, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare, Consiliul Europei și alții.

Doina Secrieru

Share