Conferința Idel Ianchelevici – omul și opera – organizată în RM de Ambasada României

Conferința Idel Ianchelevici – omul și opera – organizată în RM de Ambasada României

Ambasada României în Republica Moldova și Institutul Cultural Român ”Mihai Eminescu” au organizat, în data de 6 iunie 2016, conferința Idel Ianchelevici – omul și opera, dedicată sculptorului de origine română, născut la Leova, Idel Ianchelevici. Evenimentul, organizat în colaborare cu Muzeul Național de Artă al Moldovei, a fost primul din seria de acțiuni dedicate președinției române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Potrivit unui comunicat al Ambasadei, cu acest prilej, Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a declarat: ”Dimensiunea educativă, culturală este una esențială în mandatul președinției românești. Cred că unul din aspectele cele mai palpabile ale tragediei Holocaustului este faptul că a privat umanitatea de tezaurul de creativitate pe care comunitățile evreiești din regiune l-au adus”.

La eveniment au participat directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbîrnea, vicepreședintele Institutului Cultural Român, Nagy Mihály Zoltán și directorul  ICR ”Mihai Eminescu”, acad. Valeriu Matei.

Au susținut comunicări referitoare la tema conferinței: şeful secţiei Muzeului Colecţiilor de Artă, Muzeul Naţional de Artă al României, Liliana Chiriac, șeful Direcției Artă și Cultură al Institutului Patrimoniului al Academiei de Științe al Moldovei, Tudor Stavilă, directorul Muzeului de Artă Vizuală Galați, Dan Basarab Nanu, cercetător ştiinţific în cadrul Sectorului Arte vizuale şi Arhitectură – perioada modern, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române, Oana-Virginia Barbu, colaborator științific al Muzeului de Artă Vizuală din Galați, Gheorghe Miron.

Reamintim că seria de evenimente va continua marți, 7 iunie 2016, la Leova, cu dezvelirea bustului lui Idel Ianchelevici și inaugurarea străzii ce poartă numele sculptorului.

De asemenea, în datele de 8 și 9 iunie 2016, la Cinematograful Odeon din Chișinău Ambasada României în Republica Moldova va realiza proiecțiile publice ale filmelor ”Cocoșul decapitat” și ”Călătoria lui Gruber”. Intrarea la acest eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Doina Secrieru

Share