CNA: “Părinţi, nu daţi mită!”

CNA: “Părinţi, nu daţi mită!”

O nouă campanie de sensibilizare anticorupţie a fost iniţiată de Departamentul prevenire al CNA, publicul ţintă fiind părinţii copiilor care frecventează instituţiile preşcolare şi şcolare. Instruirile vin ca urmare a intrării în vigoare a Legii privind testarea integrităţii profesionale care prevede, inclusiv, denunţarea actelor de corupere, declararea influenţelor necorespunzătoare şi a cadourilor.

Potrivit legii, agentul public este obligat să denunţe la CNA tentativele de corupere care se comit în privinţa sa sau altor persoane, să-şi informeze superiorii despre influenţele exercitate asupra lor şi să declare cadourile primite în exercitarea funcţiei.

În urma coordonării cu Direcţia Generală Educaţie a municipiului Chişinău, CNA va organiza întâlniri în liceele şi gimnaziile din Capitală, la care vor fi invitaţi atât managerii acestor instituţii cât şi părinţii copiilor/elevilor. În cadrul instruirilor, ofiţerii CNA vor aduce la cunoştinţa participanţilor prevederile noii legi, modalitatea de denunţare a actelor de corupţie precum şi răspunderea penală pentru darea/luarea de mită.

Părinţii vor fi informaţi că, oferind cadouri sau bani agenţilor publici, sunt pasibili de răspundere penală, iar agenţii publici de sancţiuni disciplinare de la mustrare până la eliberare din funcţie.

Totodată, CNA aduce la cunoştinţa audienţei că Legea se referă la toţi angajaţii din serviciul public, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, poliţişti, medici, vameşi etc. (anexa din Legea 325 privind testarea integrităţii profesionale).

Menţionăm că instruirile din Capitală sunt un proiect-pilot şi vor dura până la finele lunii decembrie, urmând să fie extins în toată ţara. Campania are drept scop informarea unui număr cât mai mare de cetăţeni despre prevederile Legii 325 şi consecinţele încălcării acesteia pentru ambele părţi ale actului de corupere.

În prezent, Codul penal prevede sancţiuni cu închisoare şi amendă atât pentru coruperea pasivă (persoana care ia mită), cât şi pentru coruperea activă (persoana care dă mită).

Maria Roșca

Share