Cele mai mari mistere ale Bibliei. Care este numele lui Dumnezeu şi unde se află Grădina Edenului
Biblia este de departe cea mai cunoscută și mai publicată carte de pe pământ. Biblia sau mai corect Sfânta Scriptură este un izvor de cunoaștere, este piatra de temelie a creștinătății și cartea de căpătâi a peste un miliard de credincioși din toată lumea. Mai mult chiar, în lumea creștină se consideră că în momentul în care Biblia este tradusă în limba respectivă, acea limba este pe deplin formată. Și totuși referirile care se fac la ea nu de puține ori au contrariat.
Iată câteva dintre cele mai populare mistere cuprinse în Biblie:
Care este Numele lui Dumnezeu – YHVH
Numele lui Dumnezeu este o necunoscută, cel puțin din punct de vedere al pronunțării. Conform tradiției evreiești, există mai multe moduri în care se face referire la Dumnezeu, dar cel corect este Tetragrammaton, un cuvânt cu patru litere scris „YHVH”, care are sensul de „Cel Veșnic”, „Cel care există pentru (prin) Sine”. Pronunția corectă a dispărut în istorie și ceea ce avem azi sunt doar presupuneri: Iahwe, Iahve sau Iehova. Totuși acest nume apare doar în Vechiul Testament, iar în edițiile mai recente cuvîntul YHVH a fost înlocuit cu cuvîntul Domnul. Misterul este și mai mare pentru că pe cruce Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, se referă la Dumnezeu Tatăl astfel: „Eli, Eli, lama sabahtani?” adica: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?” (Matei 27, 46).
Care este anul de naștere al lui Iisus
Cele mai multe evenimente care sunt descrise în Evanghelii nu sunt legate de o dată exactă, iar nașterea lui Iisus nu face excepție. În Evanghelia după Luca se spune că Iisus s-a născut în timpul domniei lui Irod, când a avut loc un recensământ. Fapt ce este un pic complicat pentru că informațiile istorice plasează recensământul lui Quirinius în jurul anilor 6-7 d.Hr., dar acesta nu se suprapune cu domnia lui Irod. La momentul recensământului, Irod murise de aproape un deceniu. Ceea ce înseamnă că cele două indicii despre nașterea lui Iisus se contrazic reciproc. Încă un lucru care a atras atenția cercetătorilor este faptul că evenimentul astronomic deosebit – steaua de la Răsărit, cea care a vestit nașterea lui Iisus – ar fi avut loc ceva mai devreme de momentul amintit în Biblie și considerat anul 0 al epocii creștine. Chiar și azi se recunoaște faptul că atunci când s-a fixat această dată ca moment de pornire al noii ere s-au făcut niște erori.
Unde se afla Grădina Edenului?
Acest loc idilic, care chiar a dat naștere unui fenomen complex numit de specialiști simptomul paradisului pierdut, este nu de puține timp în atenția oamenilor. Unii teologi și specialiști considera că pasajul care vorbește despre Grădina Edenului este simbolic, alții sunt de părere că locul chiar a existat. Biblia oferă unele indicii cu referire la locația sa. Versetele din cartea Facerii menționează amplasarea geografică atât a Edenului, grădina celor patru râuri biblice (Pison, Gihon, Tigru și Eufrat), cât și a celor trei regiuni biblice (Havila, Asiria si Kush). Așadar există ipoteze ce indică poziția Edenului în zona izvoarelor râurilor Tigru și Eufrat sau în Golful Persic. Alții au amplasat această grădină în Africa, ca să fie mai apropiată de noile teorii ale evoluției umane. În timp ce adevarăta locație rămâne un mister, exista un amănunt ce merită menționat: Etiopia apare ca fiind în apropierea sau împrejmuind Grădina Edenului în Geneza 2:13 ( „Și numele celui de-al doilea râu este Gehon, același care a urzit tărâmul Etiopiei”).
Citeste continuarea pe historia.ro.
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/cele-mai-mari-mistere-ale-bibliei-care-este-numele-lui-dumnezeu-si-unde-se-afla-gradina-edenului_1876252.html#ixzz3yhzrdRny
Follow us: @realitatea on Twitter