Cel mai bun rezultat din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiadele Mondiale de Șah

Cel mai bun rezultat din istoria participării Republicii Moldova la Olimpiadele Mondiale de Șah

Un nou succes al echipei Republicii Moldova la Olimpiada Mondială de Șah 2022 – echipa națională, reprezentată de mari maeștri internaționali Vladimir Hamițevici, Svetlana Petrenco; maeștrii în sport Andrei Macovei, Ivan Schițco, Iulian Baltag, Dragoș Cereș, Raula-Alexandra Gîtu, Valentina Verbin, Ana Petricenco și Alina Mihailova și antrenorii Ruslan Soltanici și Veaceslav Slovineanu au reușit să ridice ștacheta șahului autohton la cel mai înalt nivel de până acum.

Echipa masculină a Moldovei a învins cu scorul de 2,5 la 1,5 echipa Angliei în ultima rundă a Olimpiadei Mondiale de Șah 2022. Ivan Schițco (2490) a făcut remiză cu Michael Adams (2696). Iulian Baltag (2405) a remizat cu Gawain Jones (2551), iar Dragoș Cereș (2378) – cu Ravi Haria (2505). Soarta meciului a fost decisă de Vladimir Hamițevici (2466) care l-a învins pe Luke McShane (2638). Republica Moldova a acumulat 17 puncte – șapte victorii și trei remize, clasându-se pe locul șase, acesta fiind cel mai bun rezultat din istoria participării Moldovei la Olimpiadele Mondiale de Șah.

În acest an, Olimpiada Mondială de Șah s-a desfășurat în perioada 28 iulie -10 august, în orașul Chennai, India. Competiția sportivă se desfășoară, de regulă, în două turnee pe echipe, un turneu mixt și unul feminin. La ediția din anul 2022 au concurat 188 de echipe.

Share