Un sortiment de bere cu „aroma” de testicule afumate de balena a fost produs de o mica berarie din Islanda, informeaza bbc.com. Sortimentul Hvalur 2, produs de brandul islandez de bere Stedji, va fi comercializat pe o perioada limita, pentru a marca mijlocul sezonului de iarna (15 ianuarie – 14 februarie) din Islanda, supranumit Thorri, potrivit site-ului Visir.is.
Testiculele de balene cu inotatoare (Balaenoptera physalus) – care reprezinta o specie amenintata cu disparitia – sunt tratate „potrivit unei vechi traditii islandeze”, inainte de a fi sarate si afumate si, apoi, utilizate in procesul de preparare a noului sortiment de bere.
„Vrem sa cream o atmosfera reala cu ocazia Thorri si, de aceea, am decis sa afumam testiculele de balene cu inotatoare pentru a da aroma berii noastre”, a declarat Dagbjartur Ariliusson, proprietar al berariei. „Am depus multe eforturi in acest proiect si el are deja mare succes”, a adaugat el. In 2013, Islanda a reluat pescuitul de balene cu inotatoare, dupa o suspendare de doi ani. Cea mai mare parte din carnea de balena este exportata in Japonia, potrivit gandul.info.
Brandul Stedji a starnit critici dure din partea organizatiilor ecologiste in anul 2014, dupa ce a produs un tip de bere ce continea alte organe de balena, inclusiv oase si intestine. Grupul ecologist Whale and Dolphin Conservation a declarat cu acea ocazie ca folosirea carnii de balena in procesul de fabricare a berii este „imoral si revoltator”. Acel sortiment de bere a fost temporar interzis de autoritatile islandeze din domeniul sanatatii publice, dar a putut fi comercializat ulterior in magazinele care vand bauturi alcoolice.
De aceasta data, toate autorizatiile au fost obtinute inainte de lansarea noului sortiment de bere, au dezvaluit creatorii acestuia. Balenele cu inotatoare pot ajunge pana la lungimi de 27 de metri si ocupa locul al doilea in topul celor mai mari mamifere de pe Terra, dupa balenele albastre.
obiectiv.info