Ce a convenit ministrul Bumacov cu producătorii și exportatorii de fructe

Ce a convenit ministrul Bumacov cu producătorii și exportatorii de fructe

Conducerea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare  a avut  o reuniune a producătorilor şi exportatorilor de fructe. Participanţii au  discutat  despre situaţia cauzată de embargoul impus de Federaţia Rusă la exportul de fructe pe piaţa acestei ţări, probleme actuale ce vizează în linii mari, exportul de mere, inclusiv, acordarea sprijinului financiar producătorilor de fructe şi subvenţionarea sectorului.

Ministrul Vasiel Bumacov a informat despre măsurile pe care le întreprinde întru susţinerea producătorilor şi exportatorilor de fructe şi legume, respectiv, dialogul constant cu instituţiile vizate ale Uniunii Europene şi Banca Mondială.

Bumacov a subliniat  că, urmare a intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător,  nu mai există  preţuri indicative la export,  precum  nu există nici  “garanţiile”  solicitate anterior de agenţii economici din ţările vecine la export.

Spre final, s-a convenit a  crea un Grup de lucru, membrii căruia, de comun acord, vor întreprinde măsurile ce se impun pentru a identifica soluţii optime de depăşire a dificultăţilor şi impedimentelor existente la exportul de fructe.

Maria Roșca

Share