Biserica în care ușile altarului se deschid cu telecomanda

Biserica în care ușile altarului se deschid cu telecomanda

Ușile unei biserici din Transilvania se deschid la o simplă apăsare de buton. Butonul telecomenzii. Este vorba despre Biserica Ortodoxă Sfântul Proroc Daniel, pe preotul paroh Dan Dregan, care este și protopopul Jiboului, a decis să o adapteze la era tehnologiei. Mai întâi, cu ajutorul unui tânăr inventiv din oraș, Cristian Bodea, a reușesc să înlocuiască vechea cădelniță, care funcționa cu cărbuni încinși, cu o cădelniță electronică, în care tămâia este încălzită și topită de o rezistență.

De câteva săptămâni, ușile altarului și perdeaua din spatele lor se deschid cu telecomanda, sistemul fiind realizat, la cererea preotului, tot de Cristian, elev în clasa a XII-a la Liceul Teoretic ”Ion Agârbiceanu” din oraș.

”În timpul Liturghiei, într-un interval de o oră, uşile altarului trebuie deschise de şapte-opt ori şi tot de atâtea ori închise. La fel şi perdeaua. M-am gândit că ar fi mult mai simplu dacă s-ar deschide singure“, își justifică preotul ”upgrade-ul”.

sistem altar

Sistemul de deschidere/închidere automată a ușilor altarului și a perdelei are la bază o componentă de comandă, reprezentată de o telecomandă cu patru butoane, și una de execuţie, care acţionează mecanismul. Cu telecomanda, preotul deschide sau închide, cu o singură apăsare de buton, porţile altarului şi perdeaua din spatele acestora ori de câte ori ceremonialul religios o cere.

Intențiile preotului de modernizare a bisericii pe care o păstorește și nu opresc aici. El se gândește să-l provoace acum, pe Cristian, să-I facă un panou electronic pentru surdo-muţi, adică un sistem care să transmită într-un limbaj accesibil pentru aceste persoane ceea ce spune preotul. Singura problemă este că tânărul se pregătește acum de bacalaureat și de admiterea la facultate, ceea ce îi diminuează substanțial timpul în care își poate gândi invențiile.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Share