Biblioteca Națională a R. Moldova a semnat un acord de colaborare cu Biblioteca Națională a Cehiei

Biblioteca Națională a R. Moldova a semnat un acord de colaborare cu Biblioteca Națională a Cehiei

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a semnat la data de 30 martie, curent, un acord de colaborare cu Biblioteca Națională a Cehiei. Acțiunea a avut loc în cadrul evenimentului organizat cu ocazia celei de-a 25-a aniversări de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Cehă, la care au participat mai mulți oficiali, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău, oameni de cultură și public interesat, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii.

Documentul a fost semnat de directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Elena Pintilei, și directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Cehe, Petr Kroupa. Acordul prevede schimbul de specialiști de biblioteci, pe bază de reciprocitate, în scopul de a împărtăși experiența și realizările celor două biblioteci, dezvoltarea cooperării în domenii de interes reciproc și revizuirea altor domenii de colaborare reciproc avantajoase. De asemenea, instituțiile vor continua să lucreze la prezentarea virtuală a manuscriselor digitizate de BNRM și/sau cărți vechi în NLCR Manuscriptorium Biblioteca Digitală, care este cel mai mare serviciu de agregare europeană în domeniu.

Prezent la eveniment, secretarul de Stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, a subliniat că acest acord va aprofunda relațiile de colaborare dintre cele două state în domeniul culturii. Oficialul și-a exprimat încrederea că activitățile comune care urmează sa fie organizate se vor solda cu rezultate pozitive.

Totodată, în cadrul evenimentului de marcare a celor 25 de ani ai relațiilor moldo-cehe a avut loc lansarea unei expoziții de documente și publicații din colecțiile BNRM și din biblioteca pesonală a E.S. Zdenek Krejci, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în Republica Moldova. Expoziția cuprinde compartimente referitoare la cultura și literatura cehă, istoria, arhitectura și arta Cehiei, cele mai atractive locuri turistice, parcursul european al Cehiei, istoricul relațiilor moldo-cehe și asistența Cehiei pentru Republica Moldova.

Mihaela Rotari

Share