ARF Basarabeasca a găzduit în premieră un Turneu „Fotbal în școli”

ARF Basarabeasca a găzduit în premieră un Turneu „Fotbal în școli”

Asociația Raională de Fotbal Basarabeasca a găzduit pentru prima dată un turneu „Fotbal în școli”, proiect implementat de Federația Moldovenească de Fotbal în colaborare cu instituțiile de învățământ din Republica Moldova. Peste 70 de copii, inclusiv 15 fete, au participat recent în competiția organizată de către Direcția Învățământ General Basarabeasca împreună cu ARF Basarabeasca la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din localitate.

La turneu au evoluat patru echipe formate din copii cu vârste cuprinse între 8-10 ani, elevi ai instituțiilor de învățământ din raionul Basarabeasca:
LT „Mihai Eminescu” din satul Sadaclia
LT „Nicolai Gogol” din orașul Basarabeasca
LT „Constantin Stere” din satul Abaclia

LT „Alexandr Pușkin” din orașul Basarabeasca

Menționăm că meciurile au fost arbitrate de Dmitri Cerbadji, unul dintre cel mai experimentați arbitri din Republica Moldova. La final, toate echipele au primit certificate de participare, cupe și cadouri din partea organizatorilor, inclusiv mingi din partea FMF. Jucătorii au fost decorați și cu medalii, iar cei mai buni dintre aceștia au fost răsplătiți cu premii de valoare.

La eveniment au fost prezenți Iurie Plopa, Președinte ARF, reprezentantele Direcției Generale de Învățământ Basarabeasca, Ecaterina Pascal și Ana Popov, precum și Alexei Gheorghiu, managerul Oficiului Regional SUD al Federației Moldovenești de Fotbal.

Proiectul „Fotbal în Școli” – Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul „Fotbal în Școli” – Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-30 de copii. Astfel, elevii, băieți și fete, din aceste clase vor beneficia de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei „Fotbal”.

Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF pentru următorii ani, iar deviza noii Strategii de dezvoltare a Federației Moldovenești de Fotbal este „Accentul pe copii”.

Share