Această decizie va eficientiza activitatea avocaților!

Această decizie va eficientiza activitatea avocaților!

Guvernul Republicii Moldova a aprobat ieri noul formular şi modul de utilizare a mandatului avocatului şi avocatului stagiar. Acesta a fost elaborat de către Ministerul Justiției.

Proiectul are drept scop eficientizarea utilizării practice a mandatelor avocaţilor şi avocaţilor stagiari, și înlăturarea deficiențelor ce țin de completarea și semnarea de către clienți a mandatelor. ”Deseori, sunt situații în care, la momentul apariției unui litigiu în instanța de judecată, clienții avocatului sau ai avocatului stagiar se află în altă țară, iar semnarea mandatului este imposibilă. Pentru a depăși această problemă, majoritatea avocaților expediază mandatul necompletat în țara unde se află clientul și acesta îl completează și semnează în lipsa avocatului, ceea ce nu este corect”, a explicat ministrul Justiției, Oleg Efrim. 

Potrivit lui, în asemenea cazuri autenticitatea semnăturii clientului și, deci, a mandatului, pot fi puse la îndoială, răspunderea juridică pentru aceasta aparținând avocatului. Drept urmare, în asemenea situații are loc tergiversarea examinării cauzelor în instanță, dar și intentarea proceselor penale contra avocaților.

Astfel, prezentul proiect propune ca atunci când clientul nu va putea semna mandatul, va întocmi o procură în care va indica competențele avocatului și care va fi anexată la mandat. ”Precizez, împuternicirile avocatului sau avocatului stagiar, stabilite în procură, sunt valabile doar dacă aceasta se prezintă împreună cu mandatul. Mai mult, dacă se întocmește o procură, avocatul sau avocatul stagiar va nota pe verso-ul formularului: ”Conform procurii anexate” și va semna în locul clientului”, a subliniat Oleg Efrim.

Tot pe verso-ul formularului se va indica numele și prenume clientului, pentru a facilita identificarea acestuia. De asemenea, proiectul conține amendamente ce țin de aspectul mandatului avaocatului sau avocatului stagiar: dimensiuni, spații etc. Și pentru că, până la intrarea în vigoare a acestui proiect, nu va fi comercializat tot stocul formularelor mandatelor tipărite de către Î.S. Editura de imprimare ”Statistica”, se propune ca acestea să rămână valabile până la epuizarea stocurilor. Astfel, se vor evita pierderile financiare legate de modificarea formularelor mandatelor.

Maria Roșca

Share