A fost lansată reforma serviciilor de sănătate mintală
Problemele psihice sunt principala cauză ce provoacă dizabilitatea în cazul a 20,1% în rândul bărbaţilor și 19,1% în rândul femeilor comparativ cu media europeană de 17%, informeazăMedNews cu referință la datele statistice aduse de Ministerul Sănătății în cadrul conferenței de lansare a Reformei serviciilor de sănătate mintală în Republica Moldova.
Dizabilitatea este o povară grea asupra sistemului de sănătate și asupra societății, dar mai ales asupra familiilor unde se întâlnesc cazurile, a spus ministrul sănătății, Andrei Usatîi, care argumentează noua reformă prin apropierea de pacienți a serviciilor de sănătate mintală, pentru a-i încadra mai ușor în societate.
Datele statistice mai arată că în Moldova 26,8 de bărbaţi şi 5,4 femei din o sută de mii de locuitori se sinucid din cauza problemelor de sănătate mintală. Acest fapt este paradoxal, constată ministrul: „Avem un surplus de psihologi, dar aplicarea abilităților acestora este joasă”.
Totodată, 64% din cei care suferă de o tulburare mintală sunt internaţi în spitalele de psihiatrie, asta în timp ce la nivel european cota este de numai 18-20%. „Persoanele cu probleme mintale, tradițional sunt spitalizate, astfel ajung să fie stigmatizate și excluse din viața socială”, spune Andrei Usatîi.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală”, lansat oficial astăzi, urmează să rezolve aceste deficiențe, susține directorul interimar al Agenției Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare, Veronica Crețu.
Reprezentatul Agenției Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare, susținătorul financiar al reformei serviciilor de sănătate mintală, a precizat că obiectivele specifice ale proiectului vor revizui: legislaţia în domeniul sănătăţii mintale, mecanismele de finanţare pentru funcţionarea serviciilor comunitare de sănătate mintală, circuitele de instruire educaţională pentru membrii echipei multi-disciplinare de sănătate mintală.
Totodată , Veronica Crețu a menționat că în patru raioane ale ţării vor fi dezvoltate reţele integrate de servicii comunitare care să includă îngrijirile de sănătate mintală primare, furnizate de medicii de familie; secundare, furnizate de centrele de sănătate mintală şi spitalele generale regionale; terţiare, furnizate de spitalele de psihiatrie. Proiectul mai prevede ca în fiecare dintre cele patru raioane, ce urmează să fie selectate, să funcţioneze câte un centru comunitar de sănătate mintală.
Proiectul „Reforma serviciilor de sănătate mintală din Republica Moldova” va fi implementat pe o durată de patru ani de către Ministerul Sănătăţii cu sprijinul Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare. Costul proiectului este de șase milioane de dolari.
Sursa: MedNews