Ziua Recunoștinței: Ce își propune MAI să organizeze

Ziua Recunoștinței: Ce își propune MAI să organizeze

Conducerea MAI s-a întâlnit cu reprezentanții organizațiilor de veterani în cadrul unei ședințe de lucru, pe tema organizării Zilei Memoriei și Recunoștinței, care are loc pe 2 martie, informează OFICIAL.

Astfel, conducerea MAI împreună cu veteranii au adus ajustări de ultimă oră planului manifestărilor consacrate Zilei Memoriei și Recunoștinței, cât și altor elemente ce țin de organizarea activităților de comemorare, pe parcursul zilei de 2 martie.

Cu ocazia Zilei Memoriei și Recunoștinței veteranii sunt implicați în mai multe evenimente publice de comemorare. Startul ceremoniilor va fi dat la ora 09:00 cu vizita conducerii ministerului la Brigada cu destinație specială „FULGER”, prima formațiune care a intrat în luptă pentru apărarea patriei, în Războiul de Independență.

Totodată, începând cu ora 09:00, vor fi organizate mai multe servicii religioase în memoria celor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova. La Chișinău, slujba religioasă va fi oficiată în Catedrala Sf. Mr. Mucenic Teodor Tiron (str. Ciuflea). Apoi, veteranii și oficialitățile vor depune flori la statuia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

La ora 10:15 este programat marșul „Memoriei și Recunoștinței” care va porni de la monumentul lui Stefan cel Mare și Sfânt, va continua pe bulevardul cu același nume și se va încheia la monumentul Maicii Îndurerate. Acolo, vor avea loc onoruri militare, defilarea Gărzii de Onoare, depuneri de flori și vor fi susținute alocuțiuni de către demnitari ai Republicii Moldova. Ziua se va încheia cu tradiționalul terci ostășesc.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne împreună cu asociațiile de veterani vor demara pe data de 1 martie un proiect comun de conștientizare a importanței istorice a Războiului de Independență și a rolului veteranilor în cultura națională a Republicii Moldova. Proiectul cu denumirea „Istoria vie a Ministerului Afacerilor Interne. Războiul de pe Nistru”, reprezintă un ciclu de lecții deschise, în care veteranii vor prezenta în fața elevilor, în format fizic, experiența personală de război, amintirile și viața acestora post război.

De asemenea, MAI va realiza un ciclu de interviuri cu veteranii pe care le va publica în mediul online, astfel încât memoriile războiului să nu piară, iar amintirile eroilor să nu se șteargă niciodată din mentalul colectiv al cetățenilor Republicii Moldova. Prima lecție de „Istorie Vie” va fi organizată pe data de 1 martie 2023, începând cu ora 15:00 și va fi transmisă live pe Rlive.md și pe adresa de facebook a ministerului de interne. Lecțiile de „Istorie Vie” vor fi organizate în cel puțin 15 localități ale Republicii Moldova.

Share