Ziua Naţională fără Alcool – marcată în Republica Moldova

Ziua Naţională fără Alcool – marcată în Republica Moldova

Ziua Națională fără alcool, marcată anual la 2 octombrie, este dedicată conștientizării riscului consumului excesiv de alcool asupra sănătății.

Alcoolul are un impact major asupra sănătății publice, fiind unul dintre principalii factori de risc pentru tulburările neuropsihice, bolile cardiovasculare, ciroză hepatica, unele forme de cancer și alte maladii. Abuzul de alcool cauzează peste 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, precum și dizabilitate. Mortalitatea prematură în grupa de vârstă 15-49 ani reprezintă o altă consecință a consumului excesiv de alcool. Povara globală la bărbați constituie 7,1%, comparativ cu 2,2% la femei. Adolescenții și tinerii până la 25 de ani reprezintă un grup cu risc sporit, datorită percepției inadecvate asupra consecințelor consumului de alcool.

La nivel global, consumul de alcool este de 6,4 litri alcool pur per locuitor în vârstă de peste 15 ani, echivalent a 13,9 grame alcool pur pe zi. La nivel european, consumul de alcool a devenit a șasea cauză de morbiditate și deces prematur.

În Republica Moldova, datele statistice arată că incidenţa prin alcoolism cronic este în descreştere, în anul 2018 constituind numărul de 86,2 cazuri la 100 mii locuitori, în comparație cu 121,3 la 100 mii locuitori în 2010. Totodată, comparativ cu media europeană, prevalenţa prin alcoolism cronic pe parcursul a mai multor ani este constant înaltă, fiind de 3 ori mai mare. Către 01.01.2019, în supraveghere medicală din țară se aflau 46169 bolnavi de alcoolism cronic și 585 bolnavi cu psihoze alcoolice. Prevalența prin hepatite alcoolice în anul 2018 a constituit 52 cazuri la 100 mii locuitori, iar prin ciroze alcoolice acest indicator a constituit – 22,3 cazuri la 100 mii locuitori.

Efectele consumului de alcool asupra sănătății includ intoxicația cu alcool, rezultatele școlare scăzute în rândul adolescenților, riscul de a deveni consumator de droguri, manifestarea comportamentelor anti-sociale și riscante, decese premature datorate accidentelor, traumelor, suicidului sau violenței.

Politicile publice de reducere a consumului de alcool la nivel național în Republica Moldova sunt implementate conform Programul național privind controlul alcoolului pentru anii 2012-2020, care reprezintă un document de planificare strategică, elaborate în conformitate cu prioritățile UE și ale OMS.

Mihaela Rotari

Share