Ziua Mondială de conștientizare a maladiei Parkinson

Ziua Mondială de conștientizare a maladiei Parkinson

La nivel mondial, ziua de 11 aprilie este dedicată conștientizării maladiei Parkinson – afecțiune neurologică, asociată cu disfuncții motorii, precum tremur, mișcare încetinită, rigiditate, dificultăți de deplasare și menținere a echilibrului.

Parkinson se manifestă și prin tulburări cognitive, de somn, dar și de memorie.

Maladia apare ca urmare a disfuncției neuronilor de dopamină de la nivelul ganglionilor bazali ai creierului, implicați în controlul mișcărilor corpului nostru. Simptomele apar treptat și se înrăutățesc odată ce boala progresează în timp.

Medicii neurologi din Republica Moldova stabilesc diagnosticul de Parkinson în baza unei evaluări a simptomelor clinice, dar și cu ajutorul investigațiilor, precum tomografia computerizată sau rezonanța magnetică nucleară.

Nu există tratament care să stopeze distrugerea celulelor nervoase, dar sunt medicamente care pot ameliora tulburările de mișcare la unele persoane cu această maladie.

Preparatele esențiale sunt compensate în țara noastră. În cazul unor pacienți, în special la cei care nu pot fi controlate adecvat simptomele cu ajutorul medicamentelor, medicii efectuează intervenția chirurgicală de stimulare cerebrală profundă.

Tratamentul mai constă și în menținerea tonusului muscular, îmbunătățirea mobilității articulare, inclusiv prin aplicarea exercițiilor fizice, a kinetoterapiei și terapiei ocupaționale.

Importantă pentru asigurarea unei calități cât mai bune a vieții persoanelor cu Parkinson este susținerea familiei, dar și a societății, gata să le ajute să-și continue independent activitățile zilnice, în măsura în care este posibil.

Share