Ziua Mondială a Vederii este marcată astăzi

Ziua Mondială a Vederii este marcată astăzi

„Iubește-ți ochii” este tema din acest an a Zilei Mondiale a Vederii, marcată în cea de-a doua zi de joi din luna octombrie cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța îngrijirii ochilor și a vederii.

Un sfert din populația lumii are o deficiență de vedere, iar aproape jumătate din aceste cazuri ar putea fi prevenite sau evitate.

Sănătatea ochilor înseamnă mai mult decât vedere. O sănătate bună a ochilor are un efect de undă, îmbunătățind educația, rezultatele economice și de sănătate.

Compania Naţională de Asigurări în Medicină finanţează un şir de servicii medicale destinate persoanelor cu afecţiuni de vedere.

În cadrul asistenţei medicale primare sunt finanţate serviciile de prevenire, depistare precoce a deficienţelor de vedere pentru toate persoanele înregistrate la medicul de familie, inclusiv cele care nu dispun de asigurare medicală. Pentru diagnosticarea afecţiunilor de vedere, persoanele asigurate beneficiază şi de consultaţia medicilor specialişti, de analize şi investigaţii, de servicii de reabilitare a persoanelor slab văzătoare, servicii medicale de înaltă performanţă.

Totodată, persoanele asigurate care suferă de scăderea progresivă a vederii prin pierderea calităţii cristalinului au acces la operaţii gratuite de cataractă. Peste 3000 de astfel de intervenţii au fost efectuate în prima jumătate a anului curent de instituţiile medicale contractate de CNAM. Pentru intervenţiile realizate în perioada respectivă, din fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală au fost alocate peste 42 de milioane de lei.

Îndemnăm populaţia să acorde o atenţie deosebită menţinerii sănătăţii vederii, respectând sfaturile oftalmologilor: controlul oftalmologic regulat; cunoașterea istoricului bolilor oculare în familie; purtarea ochelarilor de protecție UV, inclusiv în timpul activităților cu factor de risc; odihna periodică a ochilor (la fiecare 20 de minute se recomandă ridicarea privirii de la calculator sau de la documente și examinarea orizontului timp de 20 de secunde); respectarea modului sănătos de viață – controlul greutății corporale, al tensiunii arteriale și glicemiei, precum și o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive esențiale și vitamine; renunțarea la fumat și evitarea expunerii la fumul de țigară.

Share