Ziua Internațională a Migranților va fi marcată trei zile în R.Moldova

Ziua Internațională a Migranților va fi marcată trei zile în R.Moldova

Anual, la 18 decembrie este marcată Ziua Internațională a Migranților.  Ministerul Muncii Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) lansează campania ”3 zile de informare privind provocările legate de procesul migrațional”. Aceasta se va desfășura în perioada 18-23 decembrie 2015 cu suportul programului ”Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, despre aceasta anunță serviciul de presă al Ministerului Muncii.

Principalul obiectiv al Campaniei de informare este să contribuie la conștientizarea  de către publicul larg a problemelor cu care se confruntă persoanele migrante și să atragă atenția asupra faptului că o gestionare eficientă a acestui fenomen poate aduce beneficii tuturor. Migranții originari din R. Moldova contribuie la crearea locurilor de muncă prin inițiative antreprenoriale, furnizarea de bunuri și servicii necesare familiilor, precum și acoperirea lacunelor de pe piața forței de muncă autohtonă.

De asemenea, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin intermediul structurilor sale teritoriale va organiza în comun cu partenerii săi seminare informative cu participarea inclusiv a tinerilor pe întreg teritoriul țării. Participanții la seminare vor afla despre drepturile lucrătorilor migranți, oportunitățile de angajare în Moldova, serviciile prestate persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, posibilitățile de angajare legală peste hotare și riscurile migrației ilegale, serviciile prestate de către instituțiile statului la fiecare etapă a migrației etc.

Politicile MMPSF în domeniul migraţiei de muncă sunt orientate spre elaborarea şi perfecţionarea mecanismelor eficiente de gestionare şi control al fluxurilor migraţionale.

O importanţă majoră este atribuită dezvoltării în continuare a cooperării bilaterale şi multilaterale cu ţările de destinaţie a lucrătorilor migranţi. În acest sens, au fost încheiate acorduri în domeniul migraţiei de muncă cu: Federaţia Rusă – 1993; Ucraina – 1993; Belorus – 1994; Azerbaidjan – 2005; Italia – 2011; Israel – 2012. Totodată, a fost definitivat şi pregătit pentru semnare proiectul unui nou Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Federaţiei Ruse privind colaborarea în domeniul migraţiei de muncă şi activităţii provizorii de muncă a lucrătorilor migranţi pe teritoriul R. Moldova şi Federația Rusă. Pe parcursul anului 2015 au avut loc două runde de consultări cu Republica Franceză în vederea semnării unui proiect de acord privind mobilitatea tinerilor pe teritoriul Franței.

Menționăm că la 18 decembrie 2000, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 18 decembrie – Ziua Internațională a Migranților. Republica Moldova consemnează Ziua Internațională a Migranților începând cu anul 2003, an în care a aderat la Organizația Internațională pentru Migrație.

Doina Secrieru

Share