ZEL „Bălți”, 13 ani de la fondare! Marin Ciobanu: Mă bucur că ne-a fost încredințată misiunea de Instituție „Investor-nanny”

ZEL „Bălți”, 13 ani de la fondare! Marin Ciobanu: Mă bucur că ne-a fost încredințată misiunea de Instituție „Investor-nanny”

Zona Economica Liberă „Bălți” împlinește 13 ani de activitate, informează OFICIAL.

Administratorul ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, își amintește de ziua când a fost numit în funcție.

„În 2009 am fost angajat de nemți să mă ocup de crearea ZEL ”Bălți”, entitatea fiind creată ulterior în câmp gol. Sunt mândru că împreună cu echipa am reușit să devenim una din cele mai eficiente instituții de atragere a investițiilor străine.

Tot în 23.III.23 am fost desemnat de Guvern în calitate de primul administrator”, spune Marin Ciobanu.

Astăzi, indicatorii ZEL „Bălți” reprezintă 60-70% din tot ce se întâmplă în toate zonele economice libere ale Republicii Moldova.

Succint:
• Investiții – circa 300 mln. Euro
• Locuri de muncă – peste 10.000
• Taxe și impozite – 564 mil. lei
• Achiziții locale – circa 30 mln. Euro
• Conlucrare cu furnizori locari – peste 300 companii
• Ponderea la export – peste 15 % din toate exporturile țării
• Producția industrială la export – circa 33 % din toate exporturile industriale a țării

„Vreau să aduc sincere mulțumiri investitorilor care au crezut în echipa ZEL ”Bălți” și în Republica Moldova. Colegilor de la ZEL ”Bălți”, care m-au susținut în atragerea și implementarea proiectelor investiționale. Tuturor conducătorilor Țării și oamenior de bună credință, care ne-au susținut. Inclusiv celor care ne-au ținut în tonus și ne-au făcut mai puternici”, spune Marin Ciobanu.

Totodată, el mulțumește și colegilor de la Agenția de Investiții.

„Pentru susținerea în reforma deloc ușoară, indeosebi Directorului general adjunct D-lui Ion IORDACHE, care pe lângă profisionalismul său, a mai dat dovadă și de mari capacități umane, fapt care este esențial pentru un conducător. De asemenea vreau să-i urez mult succes Directorului general adjunct, responsabil pentru atragerea de investiții Doamnei Elena OLEINIC, care are capacități enorme și viziuni de dezvoltare și implementare în continuare a proiectelor investiționale. Multitudinea de studii, diplome obținute în Marea Britanie își regăsesc aplicativitatea la nivelul cel mai înalt.

Și dacă Prim-ministru ne-a încredințat nouă să fim instituția de: „Investor-nanny”, așa va fi, căci pentru noi investitorii sunt precum vaca sfântă în India.

Pe lângă platformele industriale, în câteva luni, vom anunța probabil cel mai de succes proiect din Republica Moldova în cadrul ZEL ”Bălți”, fiți cu ochii pe noi !!! Doamne Ajută!!!”, a mai spus Marin Ciobanu.

Share