Zeci de gospodării din orașul Ceadîr-Lunga, afectate de ploile torențiale din această noapte! Nivelul apei a trecut peste un metru înălțime

Zeci de gospodării din orașul Ceadîr-Lunga, afectate de ploile torențiale din această noapte! Nivelul apei a trecut peste un metru înălțime

Potrivit ultimelor informații operative ale SPC SE, în urma lucrărilor de lichidare a consecințelor ploiilor torențiale din această noapte, au fost constatate următoarele date. Ploile au afectat mai multe gospodării particulare din străzile: Voroșilov, Gorki, Lomonosov, Cantemir, Lenin, Bobcov, Tanasoglo, Cehov, Cutuzov, Ceachir, Maiakovski, Sovetică, străzi pe care au fost înregistrate 52 de gospodării particulare, dintre care 16 case locative și 41 de subsoluri, curți și grădini, dar și teritoriul pieței de mărfuri. 

În unele gospodării nivelul apei a ajuns inițial la 1 m și mai mult. Pentru 5 case construite din lut de pe străzile Voroșilov și Gorki, dintre care 2 erau nelocuibile au fost înregistrați pereți prăbușiți.

Pentru evacuarea persoanelor din casele afectate de ploi și pomparea apei din gospodării au fost mobilizate forțele Direcției situații excepționale UTA Găgăuzia, fiind detașate suplimentar și forțe din cadrul Direcției situații excepționale Cahul.

Astfel, 45 pompieri și salvatori cu 7 autospeciale și 8 motopompe au acționat pentru evacuarea a 21 persoane, dintre care 4 copii dintr-un număr de 12 locuințe afectate, fiind ulterior cazați la rude și într-un centru medical din oraș, pompierii acționînd și pentru pomparea apei din gopodării.

În această dimineață, către orele 06:00, de către echipele de salvatori și pompieri a fost pompată apa din 24 subsoluri, 9 case locative și 4 ogrăzi. Din unele gospodării, în urma curățirii mai multor canale de evacuare a apelor pluviale, apa s-a scurs parțial.

La curățirea canalelor de evacuare a apei, au mai fost antrenate și forțele ce activează în cadrul serviciilor orășenești, ordinea publică fiind menținută de către angajații Inspectoratului teritorial de poliție.

Totodată, pentru monitorizarea şi coordonarea lucrărilor de intervenție la fața locului a fost perezentă conducerea Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, fiind creată și convocată Comisia pentru situații excepționale locală, în cadrul Primăriei Ceadîr-Lunga, la care au participat reprezentanții Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, adjunctul Bașcanului UTA Găgăuzia și alte instituții competente, în cadrul căreia au fost stabilite sarcinile de activitate pentru lichidarea consecințelor.

Este de menționat că acțiunile de lichidare a consecințelor continuă de către echipele de salvare, situația fiind monitorizată în regim non-stop. Potrivit datelor Serviciul Hidrometeorologic de Stat, în seara zilei de ieri, 13 iunie, la Postul de observare meteorologică din Ceadîr-Lunga, au fost înregistrate circa 69 mm de precipitații căzute în decurs de 2 ore.

 

Mihaela Rotari

 

Share