Zece premii decernate la Salonul Internațional de Carte – 2015

Zece premii decernate la Salonul Internațional de Carte – 2015

În perioada 31 august – 3 septembrie curent, la Chișinău au fost organizate cea de-a XXIV-a ediţie  a Salonului Internațional de Carte şi a cincea ediţie a Festivalului Naţional al Cărţii şi Lecturii, în parteneriat cu Ministerul Tineretului şi Sportului.

Ediţia din acest an a fost consacrată regretatului Alexe Rău, distins om de cultură, fondatorul Salonului de Carte şi iniţiatorul acestor evenimente culturale în contextul  Zilei Limbii Române.

Ţara invitată la Salonul Internaţional de Carte în 2015 a fost Italia.

La eveniment au fost prezentate opt mii de titluri din 15 state, editurile oferind pentru jurizare cele mai valoroase cărţi.

Membrii Juriului ai acestei ediții a Salonului au fost scriitorii Aliona Grati, Vlad Pohilă, Nicolae Spătaru, Maria A. Hâncu, Jachi Florea ş.a.

Reunit în fiecare zi pe durata Salonului, juriul a efectuat o muncă asiduă, bazându-se pe câteva criterii de valoare literară, precum mesajul literar-artistic al operelor şi proiectelor literare şi culturale, calitatea literară în sine, originalitate, stil literar ş.a. Au fost selectate cele mai bune proiecte artistice și titluri de carte, acordându-se câteva zeci de premii la mai multe categorii.

Ministerul Tineretului și Sportului a acordat zece premii în valoare de zece mii de lei, a câte o mie de lei fiecărui laureat, după cum urmează:

Premiu pentru debut:

Victor Ţvetov pentru cartea « În lipsa unor lucruri importante», ed. Max Blecher, Bistriţa, România;

Premiu pentru publicistică:

Nina Corcinschi, Aliona Grati, Olesea Gârlea pentru cartea « Publicistica Literară din Republica Moldova », ed. Profesional Service, Chişinău;

Premii pentru ilustrare de carte :

Mihaela Paraschiv pentru ilustrarea cărţii «Balada celor cinci motănaşi» de Ion Druţă, ed. Cartier codobelc, Chişinău;

Roman Tolici pentru ilustrarea cărţii «Pâine cu rouă » de Grigore Vieru, ed. Cartier codobelc, Chişinău ;

Premiu pentru revista Lolita, redactori Ion Buzu, Victor Ţvetov, Hose Pablo, Chişinău;

Premiu pentru traducere :

Maria Augustina Hâncu pentru traducerea în limba franceză a romanului « Devoir a rendre » (Temă pentru acasă ») de Nicolae Dabija, ed. Societe des Ecrivains, Paris, Franţa;

Premii pentru poezie :

Elena Guzun, « 10 poeme », Bon Offices, Chişinău;

Maria Pilchin, « Poeme pentru Ivan Gogh », ed. Paralela 45, Piteşti, România;

Silvia Goteanschi, « Minunea care va veni», ed. Vinea, Bucureşti ;

Zina Bivol, « Fereastra cu lentile », ed. Prut, Chişinău.

Salonul Internațional de carte este unul dintre cele mai însemnate evenimente culturale ale anului, fiind întemeiat pe trei piloni tradiționali: expoziția – târg a producției editoriale scoase în ultimul an, evaluarea (jurizarea) prestanței editurilor, tipografiilor, autorilor, graficienilor și a altor actori din câmpul cărții și lecturii, precum și valorificarea produselor editoriale printr-o suită de acțiuni de popularizare (lansări și prezentări de cărți noi, expoziții-eveniment și expoziții tematice, lecturi literare, mese rotunde, simpozioane, ateliere ale graficienilor de carte, expoziții de pictură etc).

î î1

Doina Scerieru

Share