Vor să transforme deșeurile din R. Moldova în brichete de combustibil. Intenția unui grup de investitori

Vor să transforme deșeurile din R. Moldova în brichete de combustibil. Intenția unui grup de investitori

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, s-a întâlnit cu un grup de oameni de afaceri din Italia, care sunt interesați să investească în valorificarea deșeurilor din Republica Moldova. În cadrul discuțiilor, potențialii investitori au vorbit despre intenția de a realiza un proiect de construcție a unei fabrici, pe teritoriul țării noastre, specializată în sortarea, reciclarea și transformarea deșeurilor în brichete de combustibil.

Investitorii au precizat că sunt dispuși să acopere costurile proiectului, estimate la circa 130 mln de euro.

Potrivit lor, acest proiect va ajuta țara noastră în problema reciclării deșeurilor, dar și ar putea servi drept o sursă alternativă de aprovizionare a țării cu energie termică. Ei susțin că beneficiul acestui proiect rezidă în faptul că nu are efecte nocive asupra mediului, procedura de prelucrare a deșeurilor fiind una inofensivă.

„Din cele prezentate  proiectul este unul interesant și inovativ, ce ar reduce cantitatea de deșeuri depozitate, iar cele ce nu pot fi reciclate ar putea fi transformate în energie – un beneficiu economic. Vom discuta intenția unui concept de proiect cu toate instituțiile de resort, vom analiza oportunitățile, impactul, pentru că este necesar să identificăm și să aplicăm cea mai bună metodă de valorificare e deșeurilor. Vom lua în calcul, în prim plan, minimalizarea efectelor nocive asupra mediului înconjurător”, a declarat Perju.

Investitorii italieni au menționat că un proiect similar este realizat în țara lor, iar din prelucrarea a nouă milioane de tone de deșeuri se obțin 4,5 milioane de tone de brichete.

În Republica Moldova anual se produc circa un milion de tone de deșeuri.

Doina Secrieru

Share