Vlad Gribincea: Combaterea corupției este un lucru simplu, dacă vrei să-l realizezi

Vlad Gribincea: Combaterea corupției este un lucru simplu, dacă vrei să-l realizezi

Institutul pentru Politici și Reforme Europene, împreună cu Centrul Român de Politici Europene, în cadrul unei conferințe de presă, cu tema „Republica Moldova în afara corupției – lecții învățate din experiența României”, au prezentat rezultatele evaluării instituțiilor din Republica Moldova și România în lupta cu fenomenul corupției, informează Oficial.

Directorul de programe la Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Bianca Toma, a comunicat raportul eficienței instituțiilor din România.

„Lupta anticorupție și a reformei din justiție este una foarte fierbinte și în societatea moldovenească. Lupta anticorupție targhetează, în special, oameni foarte puternici: politicieni, oameni care au conturi de milioane. Am dorit să evaluăm felul în care societatea românească susține această luptă anticorupție. În România avem o foarte puternică Agenție Națională de Integritate, din punct de vedere legislativ și al independenței față de orice viziune politică. Cadrul legislativ, de asemenea, este foarte puternic și este cel care permite acestor instituții nu doar să funcționeze, dar să aibă și performanțe. La DNA în România avem o lege puternică, o lege supusă asaltului politic, ori de câte ori este nevoie. Există un alt capitol foarte interesant – investigarea fraudelor ce afectează interesele UE pentru că nu doar resursele naționale sunt antrenate de tot felul de interese legate de politic, dar și resurse ale UE”, a comunicat ea.

Expertul asociat al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu, a prezentat raportul din Republica Moldova, dar și despre cadrele legislative dezvoltate din România.

„Am analizat care sunt politicile anticorupție în România și Republica Moldova: cadrul instituțional, cadrul legislativ, rezultatele și evaluările progresului. La nivel de competență preluăm în bună parte exemplele pozitive din România. Avem un cadrul legislativ destul de bine dezvoltat, dat fiind faptul unei noi strategii, care a fost aprobată la începutul acestui an. La capitolul rezultate, însăși CNA raportează o rată de implementare de 79 la sută și atenționează asupra la unele impedimente în procesul de implementare, cum ar fi întârzierea în reforma procuraturii. Intensitatea acțiunilor Procuraturii anticorupție, separat sau împreună cu CNA s-a mărit, deci avem mai multe dosare în anul 2016 pe persoane publice”, a precizat el.

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vlad Gribincea a evidențiat 5 aspecte în privința combaterii corupției. „Lucrurile complicate nu pot avea soluții simple, iar combaterea corupției este un lucru pe alocuri complex, iar pe alt loc destul de sensibil, din punct de vedere politic. Combaterea corupției este un lucru simplu dacă vrei să-l realizezi. Sunt 5 chestiuni, care trebuie abordate atunci când este vorba de combaterea corupției: măsurile pentru a face ca funcționarii publici să-și aprecieze funcția, sancțiunile dure, instituțiile care investighează abaterile, trebuie limitată la maxim discreția funcționarilor publici, astfel încât procesele să fie imprevizibile, și transparența”, a conchis el.

Mihaela Conovali

Share