Vizita ministrului Economiei și Infrastructurii la Autoritatea Aeronautică Civilă!

Vizita ministrului Economiei și Infrastructurii la Autoritatea Aeronautică Civilă!

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a întreprins o vizită de lucru la Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC). Agenda vizitei a cuprins mai multe subiecte, printre care evaluarea impactului crizei pandemice asupra ramurii aviației civile din Republica Moldova, care a fost una dintre cele mai afectate, acțiunile întreprinse de AAC în vederea respectării drepturilor pasagerilor urmare a anulării zborurilor, implementarea protocolului Agenției Uniunii Europene pentru Siguranță a Aviației etc.

În primele șase luni ale anului curent, au fost transportați 506 930 pasageri ceea ce constituie o descreștere de 63% față de perioada similară a anului 2019 când au fost transportați 1 343 938 pasageri.

În acest context, ministrul Sergiu Railean a reiterat că „în această perioadă, destul de dificilă mai ales pentru domeniul aviației, este prioritar să asigurăm protecția consumatorilor, și anume a pasagerilor, astfel încât să fie identificate soluții viabile pentru ca aceștia să beneficieze de serviciile pentru care au achitat, sau să le fie amânate zborurile fără a plăti vreo taxă suplimentară, ori pasagerii să aibă opțiunea de a-și recupera banii”.

De asemenea, în cadrul vizitei de lucru s-a discutat despre acțiunile realizate de Autoritatea Aeronautică Civilă în vederea implementării protocolului de siguranță în sănătatea publică în aviația civilă, precum și despre capacitatea instituțională privind desfășurarea auditului de securitate aeronautică a Organizației Internaționale a Aviației Civile.

În același timp, ministrul Railean s-a interesat despre capacitatea financiară de realizare a activităților operaționale a companiilor aeriene, și anume a operatorilor aerieni naționali, Air Moldova și Fly One, și cum aceștia își vor exercita obligativitatea de respectare a drepturile pasagerilor. În acest context, directorul Autorității Aeronautice Civile, Eugen Coștei, a menționat că operatorii aerieni sunt supravegheați inclusiv din punct de vedere a situației financiare, iar rapoartele trimestriale sunt evaluate de subdiviziunile AAC în scopul validării capacitații stării financiare suficiente pentru desfășurarea activității.

Totodată, Eugen Coștei a dat asigurări că Autoritatea Aeronautică Civilă întreprinde toate acțiunile ferme privind respectarea drepturilor pasagerilor, în contextul în care din luna martie până pe 10 iulie, au fost vândute 61 000 de bilete, iar zborurile nu au fost efectuate din cauza COVID-19, astfel din numărul total de bilete vândute peste 17 500 de pasageri au acceptat alte opțiuni decât rambursarea costului biletului, iar la aproximativ 3 000 de pasageri le-a fost rambursat costul biletului.

Cristina Pendea

Share