Virginia Apgar, numele rostit la nașterea tuturor copiilor din lume, inclusiv în Republica Moldova

Virginia Apgar, numele rostit la nașterea tuturor copiilor din lume, inclusiv în Republica Moldova

Virginia Apgar s-a născut pe 7 iunie 1909 în New Jersey, fiind cea mai mică dintre cei trei copii ai Helenei May și ai lui Charles Emory Apgar, un om de afaceri și astronom amator. Fratele mai mare al Virginiei a murit în copilărie din cauza tuberculozei, iar celălalt frate a suferit de o boală cronică. Tânăra a absolvit Liceul Westfield în 1925, dr a știut încă din anii copilăriei că vrea să devină medic.

A urmat Colegiul Mount Holyoke, unde a studiat zoologia, fiziologia și chimia, în 1933 a absolvit Facultatea de Medicină de la Universitatea Columbia și patru ani mai târziu și-a luat rezidențiatul în chirurgie.

Allen Whipple, președintele secției de chirurgie de la Columbia-Presbyterian Medical Center, i-a spus tinerei că a văzut multe femei care, încercând să devină chirurgi de succes, au eșuat, astfel că a încurajat-o să se îndrepte spre anestezie.

Virginia l-a ascultat și a început specializarea în terapie intensivă, lucrând timp de șase luni la Universitatea din Wisconsin – Madison, unde a înființat primul departament de anestezie din Statele Unite, apoi a studiat pentru încă șase luni la Spitalul Bellevue din New York. Tânăra a primit certificarea în anestezie în 1937 și a revenit la Columbia-Presbyterian Medical Center un an mai târziu ca director al diviziei nou înființate de anestezie, fiind prima femeie care a condus un astfel de departament.

În 1953, doctorița a introdus primul test de evaluare a stării de sănătate a nou-născuților, un sistem standard de analiză clinică rapidă a nou-născutului imediat după naștere, la 1 minut, respectiv la 5 minute, metodă care îl ajută pe medicul neonatolog să decidă dacă bebelușul are nevoie de tratament imediat, în primele lui momente de viață. Este un test rapid, simplu și nedureros pentru copil în care sunt evaluate 5 semne: culoarea pielii, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular și respirația.

Datorită acestei proceduri medicale extrem de simple, rata mortalității infantile din Statele Unite a scăzut semnificativ după 1950, iar în anii ‘60 multe spitale din America foloseau constant scorul Apgar.

În 1959, Virginia Apgar a părăsit Columbia și a urmat un master în sănătate publică de la Școala de Igienă și Sănătate Publică Johns Hopkins. În timpul pandemiei de rubeolă din 1964–65, doctorița a devenit un avocat al vaccinării, atrăgînd atenția asupra importanței prevenirii transmiterii bolii de la mamă la copil, mai ales pentru că infecția cu virusul rubeolei provoacă cele mai severe complicații când mama se infectează la debutul sarcinii, în special în primele 12 săptămâni, iar în anii următori a parcurs mii de kilometri pe an pentru a ține conferințe publice despre importanța depistării precoce a afecțiunilor congenitale.

Extrem de dedicată profesiei sale, Virginia Apgar nu s-a căsătorit niciodată și nu a avut copii. A murit de ciroză pe 7 august 1974 la Centrul Medical Columbia-Presbiterian și este înmormântată la cimitirul Fairview din Westfield.

Share