Vaccinarea este cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor de gripă sezonieră
Vaccinarea împotriva gripei sezoniere se desfășoară în întreaga țara. Cele 300 de mii de doze donate și achiziționate de autorități au fost repartizate în centrele de sănătate. Serul antigripal este administrat, în mod prioritar, bolnavilor cronici, gravidelor, copiilor din orfelinate, vârstnicilor, lucrătorilor medicali și angajaților structurilor de forță.
Este ora 8 dimineața. Din cer picură stropi de ploaie reci, pe străzi se formează ambuteiaje iar oamenii grăbiți se îndreaptă spre muncă. Svetlana Barbacari este prea concentrată ca să observe ce se întâmplă după geam. Aranjează cu grijă pe masă seringile și câteva fiole. Mâinile asistentei medicale se mișcă mai repede decât furnicile, pentru că la ușa cabinetului imunologic de la AMT Buiucani se formează rânduri în ultimele zile.
Primii au primit serul antigripal lucrătorii medicali. Printre ei este și medicul de familie Tatiana Grosu, care de 15 ani își administrează regulat vaccinul.
„Imunizarea este importantă, pentru că formează imunitate împotriva bolii, este ca un scut de apărare, o barieră împotriva virusului gripal. De fiecare dată, după vaccinare sunt mult mai încrezătoare atunci când consult pacienţii cu semne de boală. Mă vaccinez pentru că îmi pasă de mine, dar şi de ceilalţi”, spune medicul de familie.
Managerul Centrul Consultativ Diagnostic, Lina Baranov, este mereu în contact cu pacienții și lucrătorii medicali. Specialista consideră că prin imunizare poate fi prevenită îmbolnăvirea concomitentă cu gripă şi COVID-19, care poate cauza complicaţii grave. „În contextul situației epidemiologice, care este foarte periculoasă, vaccinarea este foarte importantă. Noi, lucrătorii din prima linie, ne simțim mai protejați, mai în siguranță”, afirmă Lina Baranov.
Vaccinul este administrat și persoanelor din grupurile de risc, inclusiv vârstnicilor. Svetlana Vatco are 70 de ani și în ultimii 7 ani nu a fost niciodată bolnavă de gripă. Femeia, care suferă de o boală bronhopulmonară, spune că imunizarea a protejat-o de infectare. „După vaccinare nu am avut niciodată complicaţii. Toți membrii familiei mele se imunizează împotriva virusului gripal, este o regulă pe care o respectăm cu strictețe”, afirmă Svetlana Vatco.
Iar Ana Efimova își adminsitrează serul antigripal al treilea an consecutiv. „Eu consider că este foarte important să ne imunizăm contra gripei, deoarece vaccinul ne protejează și ne face să fim mai puternici în fața bolii”, menționează dna Efimova.
La AMT Buiucani au ajuns 1000 de doze de vaccin antigripal. În unele zile, asistenta medicală, Svetlana Barbacari, reușește să imunizeze și câte 90 de persoane.
„Pare mult, dar reuşesc. Oamenii se înregistrează din timp. Respect toate măsurile epidemiologice, port mască, vizieră, mănuşi şi aerisesc încăperea regulat. În cabinetul meu ajung oameni potenţiali sănătoşi. Ei mai întâi sunt consultați de medicii de familie”, precizează asistenta medicală.
Dozele de vaccinuri sunt păstrate într-o combină frigorifică la temperatura de până opt grade Celsius. Până acum, Republica Moldova a primit 200.000 doze din Federația Rusă, iar 85.000 de doze au fost donate țării noastre de Centrul pentru Vaccinuri Echitate din SUA. Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a achiziționat suplimentar 15.000 doze de vaccin antigripal din fondul de profilaxie a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, prin intermediul UNICEF.
sursa: msmps.gov.md