
Un sistem național de trasabilitate al produselor din tutun va fi instituit în Republica Moldova
În Republica Moldova va fi instituit un sistem național de trasabilitate a produselor din tutun, ce presupune că toate pachetele unitare de produse din tutun vor fi marcate cu marcaje de identificare (coduri). Proiectul hotărârii de Guvern cu privire la instituirea și operarea sistemului și desemnarea autorității naționale de gestionare a acestuia a fost aprobat de către Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor.
Potrivit regulamentului, marcajele de identificare se vor aplica pe toate pachetele unitare, pe toate cartușele și pe orice ambalaj exterior al produselor din tutun, cutie de carton, palet. Aceste marcaje se salvează într-o bază de date și sunt pasibile scanării pe tot parcursul lanțului de aprovizionare și trebuie să conțină informații despre: data, locul de fabricație, utilajul utilizat la fabricarea produselor din tutun, destinația, descrierea detaliată a produsului, piața preconizată pentru vânzarea cu amănuntul, etc.
Serviciul Vamal va gestiona sistemul, iar Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe va genera și emite marcajele. Ministerul Finanțelor va fi responsabil de stocarea datelor.
Pentru funcționarea sistemului de trasabilitate, CTIF va implementa două sisteme informaționale: unul pentru colectarea și gestionarea datelor- SIA Depozitul de Date și altul pentru emiterea codurilor unice de identificare a produselor – SIA Emitentul de marcaje.
Regulamentul va intra în vigoare în martie 2026, iar produsele nemarcate fabricate sau importate până la 21 martie 2026 vor putea să rămână în circulație până la 31 decembrie 2027.
Această inițiativă contribuie la alinierea Republicii Moldova la standardele europene și la întărirea controlului asupra pieței tutunului.