Un producător de jucării și-a schimbat domeniul de activitate ca să-i ajute pe cei care se află în prima linie a luptei cu COVID-19

Un producător de jucării și-a schimbat domeniul de activitate ca să-i ajute pe cei care se află în prima linie a luptei cu COVID-19

Atunci când Igor Hîncu și-a fondat compania de producere a jucăriilor cu opt ani în urmă, nici măcar nu bănuia că va ajunge să salveze vieți cu producția sa. Când Igor studia ingineria la Academia Militară din România, mulți prieteni din Moldova îl rugau să le trimită jucării din lemn. Tâmplăria era deja în sângele său – bunelul lui fiind cel mai renumit tâmplar în satul natal – așa că atunci când s-a reîntors acasă, el a deschis un atelier. Știind că pe piață nu erau jucării, el a decis să ocupe nișa.

Din 2012, a organizat seminare cu profesori și educatori pentru a învăța mai mult despre necesitățile lor și despre producerea jucăriilor educative, relatează PNUD.

Odată cu criza COVID-19, Igor a luat decizia să își reorienteze activitatea. Atunci când a devenit clar că lucrătorii medicali din Moldova duc lipsă de echipament personal de protecție, atelierul lui Igor Hîncu de lângă Chișinău a început să producă viziere – ecrane de protecție din plastic.

Igor a împrumutat ideea din România. Prietenii săi care produc viziere acolo și-au extins inițiativa – și prototipul – în Moldova și căutau ateliere de lucru cu dispozitive de tăiat cu laser. „Atunci am zis – asta trebuie să facem, aceasta va fi contribuția noastră pentru doctori, asistenți medicalei pentru toți care se află în prima linie”, a spus Igor. „Am început să sun toți furnizorii de materie-primă pentru a înțelege cum sunt făcute aceste viziere.”

Ecranele de protecție au fost autorizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Moldova, ceea ce înseamnă că pot fi folosite în spitale. Timp de două săptămâni, atelierul său și al partenerilor au produs deja 24.000 de viziere și le-au distribuit în 200 de instituții printr-un serviciu partener de curierat, iar unele au fost ridicate direct de la Floreni.

EduJoc este unul din cele zece ateliere de lucru care s-au alăturat la acest efort comun început de Asociația Companiilor Creative din Moldova. Platforma on-line viziere.md este folosită pentru a aduna bani pentru a acoperi costurile de producere, publicând sumele colectate în fiecare zi.

Igor oferă vizierele gratis; el obține materia-primă datorită donațiilor, iar lucrul, electricitatea și consumabilele sunt achitate de compania sa.

În primele zile, cererea pentru viziere a fost de 15.000 de unități. Echipamentul din atelier produce opt piese în 12 minute, ceea ce este considerat un proces rapid. Viziere.md estimează că necesitatea totală de viziere în Moldova ar fi de 50.000 de unități, deci ei fiind practic la jumătate de cale.

Medicii spun că vizierele sunt utile, deoarece asigură protecție adițională. Riscul de infecție este mai mare când doctorii își scot ochelarii medicali după examinarea persoanei care are COVID-19.  Purtarea vizierelor nu permite micro-particulelor să ajungă la ochelarii de protecție.

Damian Guțu, directorul spitalului din Ocnița, a călătorit 270 de km pentru a primi 70 de viziere. „Niciun spital din Moldova nu a fost gata pentru această infecție, nimeni nu avea pregătite fonduri pentru a procura inventarul necesar pentru lupta cu coronavirusului,” a spus el.

Igor Hîncu spune că ei livrează viziere nu doar spitalelor, dar și inspectoratelor de poliție, carabinierilor și altor angajați care sunt în prima linie de luptă cu COVID-19.

Doina Secrieru

Share