Un parc din capitală riscă să fie distrus. Vor reuşi cetăţenii şi activiştii civici să-l salveze?

Un parc din capitală riscă să fie distrus. Vor reuşi cetăţenii şi activiştii civici să-l salveze?

În ultimul timp, în presă au apărut unele informaţii despre preconizata construcţie a unui bloc de locuit cu multe etaje în parcul „La Izvor”, pe locul unde acum este complexul sportiv şi de agrement „Niagara”. Potrivit bloggerul Eugen Luchianiuc, dar şi unui reportaj difuzat de TV8, în spatele preconizatei construcţii ar sta controversatul om de afaceri, Alexandr Pincevschi, care anterior s-a „remarcat” prin scandalul parcărilor cu plată din capitală, scandal care de facto l-a costat cariera politică pe fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă. Apariţia lui Alexandr Pincevschi în acest scandal îl determină pe acelaşi Eugen Luchianiuc să se întrebe dacă nu cumva şi actualul primar, Ion Ceban ar putea împărtăşi soarta politică a lui Dorin Chirtoacă, dacă scandalul va lua amploare.

Dar nu cariera politică a lui Ion Ceban e ceea ce trebuie să ne intereseze acum. Preocuparea numărul unu a tuturor celor care ţin la acest oraş trebuie să fie salvarea parcului „La Izvor”. Iar în condiţiile în care Alexandr Pincevschi spune că are toate actele în regulă, e clar că nu se poate miza pe municipalitate, care, într-un fel, devine complice la dezastrul ce urmează să se întâmple în acest parc. Unicii care se pot opune acestui dezmăţ într-o zonă verde sunt cetăţenii şi activiştii civici. Anume cetăţenii şi activiştii civici au reuşit să blocheze înălţarea unii monstru din beton şi metal în parcul central al capitalei (în locul cafenelei „Guguţă”); anume cetăţenii şi activiştii civici au reuşit să se opună construcţiilor ilegale din astfel de zone verzi ca Parcul Râşcani, parcul „Valea Trandafirilor”, zona verde de pe strada Coca etc. Dat fiind precedentele menţionate, e clar că unica şansă de a salva parcul „La Izvor” de distrugere prin construcţia unui nou bloc locativ este efortul civic, efortul cetăţenesc.

Dacă cetăţenii se vor opune preconizatei construcţii, cu siguranţă că lucrurile vor apărea în cu totul altă lumină. Nu este exclus că organele competente se vor interesa cum de a fost posibil ca municipalitatea să ofere documentele necesare pentru edificarea unei astfel de construcţii într-o zonă verde. De asemenea, nu este exclus că unii consilieri municipali, care acum, prin tăcere, devin şi ei complici la preconizata mutilare a unei zone verzi, îşi vor revizui poziţiile. Nu este exclus nici faptul că presiunea publică îl va determina pe edilul capitalei să privească problema cu alţi ochi, exact aşa cum a fost nevoit să o facă după scandalul apărut în cazul unei preconizate construcţii în zona Circului.

Multe se pot întâmpla, dar, cu siguranţă, la moment unicii care pot salva de dezastru un important parc din capitală sunt cetăţenii şi activiştii civici. Şi, desigur, presa, acei jurnalişti cărora nu le este indiferent ce se întâmplă în Chişinău.

sursa: www.coment.md

Share