Un nou proiect de consolidare a capacităților în gestionarea integrată a frontierelor

Un nou proiect de consolidare a capacităților în gestionarea integrată a frontierelor

La sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, ieri, a avut loc o ședință de lucru cu participarea reprezentanților Organizației Internaționale pentru Migrație, Misiunea în Moldova, și a expertului internațional Alexandr Korol.

„Scopul întâlnirii este evaluarea necesităților de echipamente și tehnică cu care urmează a fi dotate subdivziunile subordonate ale Poliției de Frontieră în cadrul proiectului „Implementarea sistemului de control-video în punctele de trecere a frontierei rutiere și suport pentru supravegherea comună continuă a frontierei albastre” (VICOS), finanțat de UE prin Inițiativa pilot privind managementul integrat al frontierei a Parteneriatului Estic”, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.

Întâlnirea face parte din mai multe acțiuni și vizite în teritoriu, urmare a cărora vor fi lansate procedurile de achiziție a tehnicii speciale (bărci, automobile de teren, aparate de zbor fără pilot). Acestea sunt destinate pentru a îmbunătăți mobilitatea și accesibilitatea în zonele dificile și în condiții meteorologice nefavorabile de-a lungul graniței moldo-ucrainene și anume pe râul Nistru, astfel încât să fie diminuat timpul de reacție în cazul unor incidente la frontieră.

Proiectul este implementat de OIM în parteneriat cu Serviciul Vamal al RM și instituțiile grănicerești și vamale din Ucraina, și însumează un buget total despre aprioximativ 4,4 mil Euro dintre care 20% o constituie cofinanțarea Republicii Moldova.

Cristina Pendea

Share