Un monument grandios dedicat tuturor generațiilor de grăniceri va fi amplasat în orașul Bălți
Factorii de decizie ai Inspectoratului general al Poliției de Frontieră s-au întrunit într-o ședință cu membrii Asociației Obștești a Grănicerilor din Republica Moldova. Subiectul discuțiilor a fost prezentarea proiectului dedicat generațiilor de grăniceri din toate timpurile care au stat strajă la hotarele țării.
Întrunirea s-a desfășurat astăzi, 20 aprilie curent la sediul Poliției de Frontieră. În debutul ședinței, șeful interimar al instituției de frontieră, generalul-maior Petru Conduneanu a salutat oportunitatea întâlnirii făcând referire la importanța consolidării cooperării și a fortificării relațiilor profesionale.
În acest sens, la inițiativa membrilor Asociației Obștești a Grănicerilor din Republica Moldova se realizează un proiect privind construirea unui monument dedicat ”Tuturor Generațiilor de Grăniceri”, care urmează a fi instalat în orașul Bălți. Arhitectura urmează a fi amplasată în centrul unui scuar care se întinde pe o suprafată de 300 metri pătrați.
Monumentul, cu o înălțime de 15 metri, va reprezenta toate generațiile de grăniceri care au stat strajă la hotarele Republicii Moldova dintotdeauna. Acesta va conține o spadă în interiorul căreia va fi încrustată coloana infinitului înconjurată de patru scuturi imense care vor reda cele mai importante scene din istoria grănicerilor, dar și a prezentului.
Discuțiile au relatat ideea proiectului în sine, statutul, forma și conținutul acestuia. Au fost prezentate care sunt etapele ulterioare în realizarea acestuia cât și unele problematici ce necesită unificarea forțelor. Inițiativa proiectului a fost salutată și apreciată de toți angajații Poliției de Frontieră. Conducerea de vârf a instituției a asigurat susținerea necondiționată oferind toată deschiderea în realizarea până la capăt a monumentului.
Locația amplasării nu este întâmplătoare pentru că tocmai în acest loc, conform documentelor istorice a fost Detașamentul de Grăniceri Bălți nr. 24. Unul dintre cele mai mari din regiune unde au slujit un număr mare de grăniceri, în același timp au căzut pe câmpul de luptă, iar în prezent Asociația înregistrează cei mai mulți membri, anume în orașul Bălți. Se mizează foarte mult pe faptul că monumentul nu doar să fie unul istoric ci și un punct turistic cu o valoare națională.
Cristina Pendea