Un lot de vinuri – retras din comerț

Un lot de vinuri – retras din comerț

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că, în cadrul realizării Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul controlului siguranței și calității alcoolului etilic, producției alcoolice, produselor vitivinicole și berii, au fost prelevate probe de vinuri îmbuteliate în butelii PET (polietilentereftalat) în scopul verificării corespunderii calității lor cerințelor actelor normative.

Toate vinurile prelevate au fost examinate fizico-chimic în cadrul Instituției Publice „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” și organoleptic la Comisia de degustare a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată.

În rezultat au fost depistate 3 loturi de vinuri neconforme îmbuteliate în butelii PET cu capacitatea de 1,5 l de marca „HAI DAVAI” a producătorului „Orhei-Vin” SA și anume:

1) Vin alb demidulce „Sauvignon” L. 19,
2) Vin roz demidulce „Isabella” L. 23,
3) Vin roșu sec „Cabernet”, L.24,

Motivul retragerii:

Lotul de vin roz și alb a fost identificat neconform după necorespunderea concentrației în masă a zaharurilor, indicând prezența edulcoranților (îndulcitorii acesulfam și zaharină), ceea ce contravine prevederilor legislației.

Lotul de vin roșu este neconform prin depășirea de 3,66 ori a limitei admisibile a concentrației în masă a diglucozidului de malvidină, indicând valoarea de 55,0 mg/dm3 la norma de 15,0 mg/dm3.

Pentru a asigura consumatorii cu produse vinicole conforme cerințelor actelor normative în vigoare, s-a dispus retragerea din comerț a loturilor neconforme și restituirea lor producătorului, pentru a fi supuse procedurii de nimicire sau utilizare în alte scopuri.

Persoanele care au achiziționat produse din loturile date sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.

Actualmente are loc retragerea loturilor neconforme din circulație.

Share