Un grup de academicieni şi membri corespondenţi au venit cu o adresare privind situaţia de la AŞM
Un grup de cunoscuţi academicieni şi membri corespondenţi (Mihai Cimpoi, Leonid Culiuc, Andrei Eşanu, Valeriu Pasat, Haralambie Corbu, Vasile Micu, Gheorghe Şişcanu, Gheorghe Rusnac, membru coresp. Mariana Slapac, membru coresp. Demir Dragnev, membru coresp. Constantin Gaindric) au venit cu o adresare privind situaţia de la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).
Mai jos publicăm integral textul documentului.
ADRESARE
Comunitatea științifică din Republica Moldova este profund alarmată de situația creată la Academia de Științe a Moldovei (AȘM). În urma reformelor recente, soldate cu transmiterea instituțiilor academice sub jurisdicția Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, AȘM a ajuns să devină, din cea mai prestigioasă (cândva) instituție științifică dinRepublica Moldova,oreuniune sau asociație fără formă și fără fond.
Rămasă fără institutele renumite de cercetare, AȘM îi va reveni doar obligația de a coordona cercetarea științifică, care de facto, se va desfășura în alte jurisdicții.Cu regret, atunci când trebuia să fie discutată profund reformarea AȘM, conducerea era dominată de problemele mărunte de preluare a puterii. Astfel, cu acest scop, pe neștiute și misterios, fără participarea comunității științifice, a fost elaborat un nou statut al Academiei. De facto, o parte din membrii comisiei care au fost numiți să elaboreze statutul respectiv nici nu erau la curent că ar face parte din componența ei. De asemenea, în secret au fost aleși și membrii secțiilor, chiar dacă a fost organizat cu acest scop și un pseudo-concurs la care deciziile s-au luat în funcție de interesele conducerii actuale a Academiei. Nimeni în Academie nu cunoaște cum au fost aleși membrii (conform statutului, ar fi trebuit să fie din rândurile doctorilor habilitați, reprezentând Institutul în care activează) și nici Adunarea Generală a Academiei nu e la curent cu toate aceste remanieri ascunse, foștii membri ai Asambleei nefiind măcarinformați, iar actualii membrifiind numiți din biroul actualei conduceri, fără participarea colectivelor de cercetători și fără transparența necesară.
Din aceste raționamente, avem tot motivul să admitem că toate acestea sunt pregătirile pentru alegerea noului președinte al AȘM care se va petrece în mod incorect, neluându-se în considerarenici statutul AȘM, nici poziția societății. Totodată, aceste lupte pentru preluarea puterii și instaurării unor sau altor clanuri, macină și știrbesc din cel mai important examen pe care are a-l trece AȘM – „a fi sau nu fi”. Astăzi, pe Academie trebuie să o intereseze cel mai mult ce va rămâne din ea în urma reformei, și nu luptele mărunte interioare. Astăzi, pe Academie, trebuie să o intereseze viitorul științei, și nu venirea unor clanuri sau altora la conducere. Astăzi, Academia și nu doar ea, trebuie să înțeleagă că o țară se poate dezvolta doar în baza unor strategii științific argumentate.
Prin urmare, considerăm că este necesar să fie convocată, în regim de urgență, Adunarea Generală a AȘM, care va avea misiunea să aleagă și să numească un președinte interimar (cel prezent având mandatul expirat), să constituie o comisie de elaborare a statutului, alte comisii pentru alegerea membrilor secțiilor și membrilor Adunării Generale, și doar după realizarea tuturor acestor proceduri, să fie anunțat concursul pentru alegerea președintelui. Toate acesteapot fi realizate doar cu condiția excluderii imixtiuniipoliticului în problemele științeiși fără participarea acelorpersoane compromise în perioada precedentă, care nu nici dreptul moral și nici dreptul deontologic de a pretinde la președinția Academiei.
Mihaela Rotari