Un bărbat a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită
La 10 decembrie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat angajatul unei companii ce era responsabilă de supravegherea tehnică a lucrărilor de reconstrucție la Centrul de Excelență în Transporturi, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită (prevăzută la art.333 alin.(2) lit. c) și d) din Codul penal).
Cauza penală a fost pornită în august 2017 de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț.
În cadrul urmăririi penale, s-a stabilit că inculpatul în anul 2017, fiind consilierul administratorului companiei desemnate de către Ministerul Educației responsabilă de supravegherea tehnică a lucrărilor de reconstrucție la Centrul de Excelență în Transporturi din Chișinău, a extorcat aproximativ 480 000 de lei de la administratorul companiei responsabile de efectuarea lucrărilor de reconstrucție la acel Centru. Suma era solicitată pentru facilitarea semnării actului de recepție finală și reprezenta 10% din valoarea lucrărilor suplimentare de reconstrucție.
În perioada iunie-august 2017, acesta a primit de la administratorul companiei bunuri și servicii în valoare de aproximativ 38 000 lei (blocuri de calcar, pietriș și servicii de transport) și suma de 2 000 de euro, în două tranșe. Inculpatul a fost reținut în momentul în care primea a doua tranșă de 1 000 de euro.
În cadrul urmăririi penale, care a durat 3 luni, inculpatul a recunoscut fapta și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Totuși, în timpul procesului de judecată, a refuzat să-și mențină declarațiile și a solicitat examinarea cauzei în procedura generală, nu în procedura specială.
Instanța de judecată l-a găsit vinovat de comiterea infracțiunii de luare de mită și l-a condamnat la 4 ani de închisoare, cu executare într-un penitenciar de tip semiînchis. De asemenea, instanța l-a privat de dreptul de a ocupa funcții și de a desfășura activități de supraveghere tehnică a lucrărilor de construcție pe o perioadă de 6 ani. În plus, din contul inculpatului a fost confiscată suma de 37 219,97 lei, reprezentând contravaloarea bunurilor obținute ilegal, și echivalentul sumei de 2 000 euro cu titlu de mijloace bănești primite în cadrul efectuării măsurii speciale de investigație – controlul transmiterii banilor.
Sentința poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.